New here? Register. ×

CONCERT: Jack and the Weatherman laten Tivoli de Helling stralen

no comments
  • jack-and-the-weatherman-9
24Okt

Door: Jelle de Ru

Eindelijk is de eerste clubtour er voor Jack and the Weatherman, vorige week zijn de heren begonnen en op 20 oktober doen ze Tivoli de Helling aan. De eerste show voelt nog een beetje onwennig, maar dankzij de enorme glimlach, gunfactor en enthousiasme weten Sebastiaan, Berry en Remco een hele zaal mensen even alles te laten vergeten tijdens deze onvergetelijke avond.

Ze hebben er vijf jaar hard voor gewerkt, maar nu eindelijk hangt er een backdrop met hun naam op het podium. Met het opkomen kan je zien dat de heren gewend zijn voorprogramma’s te spelen. Snel voor de show begint moesten Berry Krikken en Sebastiaan Weerman even zelf die gitaar stemmen. De roadie was er net een kwartier mee bezig geweest. Vanuit de zaal roept een groepje dames keihard de naam van Berry; hij is duidelijk degene die de vrouwenharten sneller laat kloppen.

De liedjes klinken goed, de nieuwe drummer Remco de Man, die speciaal voor de clubtour zich bij het duo heeft aangesloten, speelt strak. Na de eerste liedjes zegt Berry: “Dit is wel even nieuw voor ons, eerst speelde wij nog op onze zolderkamer en nu gewoon een eigen clubtour!” De net opgestarte clubtour voelt nog een beetje uit de comfortzone voor het duo, want zelfs met de vrijheid van de drummer en daardoor niet zelf het ritme te hoeven spelen, staan de oude jeugdvrienden nogal stijf naast elkaar. Gelukkig zijn de grapjes tussendoor wel heel sterk en daarbij voelen Sebastiaan en Berry elkaar naadloos aan. Berry zegt met een totaal boers accent dat het heel gaaf is dat iedereen gekomen is en dat een avond als deze heel wat is voor ‘deze sukkels uit Emmen’. Ook vertellen ze voor de laatste keer hoe al hun spullen werden gestolen en waar dat voor heeft gezorgd. Het verhaal kunnen ze inmiddels dromen en om en om vullen ze de anekdote aan.

jack-and-the-weatherman-5

Als Sebastiaan en Berry de liedjes kleiner maken, zie je direct de chemie ontstaan. De nieuwere liedjes worden namelijk allemaal met de complete bezetting gespeeld, maar de nummers van de oude EP worden voorgedragen zoals ze toen geschreven waren; met een stompbox en een voettamboerijn. De echte klassiekers worden compleet akoestisch gespeeld. De show is hiermee typerend voor Jack and the Weatherman en vertelt het verhaal hoe ze hier gekomen zijn. Juist omdat dat hun comfortzone is en de mannen een hele trouwe fanbase hebben, werkte het enorm goed. Toch voelt het enigszins jammer dat Remco op drum maar de helft van de show mee mag spelen. Net dat beetje extra geluid, een toetsenist, een basgitarist, of een de complete bezetting waar Mumford and Sons mee staan en deze heren staan voor je het weet in een mega zaal.

De keuze om de clubtour klein aan te pakken valt goed te beargumenteren, het is alleen de vraag of je hiermee het maximale feestje uit de avond haalt. Gelukkig zijn de heren sympathiek en charismatisch, want daardoor krijgen ze zelfs ondanks dat het geluid in een zaal als de Helling behoorlijk dun klinkt, iedereen aan het dansen en zingen. Zelfs als ze akoestisch spelen. Berry haalt netjes alle trucjes uit de kast: “Nu alleen de mannen, vrouwen, links, rechts’ etc. Waarna hij de lichtvrouw verrast door haar ook de opdracht te geven om te zingen. Een grapje dat vaker deze avond langskomt. Als de single Free voorbij komt, mag het publiek zeggen wanneer de band moet stoppen. Als er keihard stop wordt geroepen na een paar coupletten en refreintjes zegt Sebastiaan: “We zaten er net zo lekker in”, waarna er nog een rondje gespeeld wordt voordat er een nieuw liedje wordt ingezet. Jack and the Weatherman zorgt voor een heerlijke sfeer en oprechte, gelukkige glimlachen, bij zowel publiek als band. De avond leeft op dankzij de intense dankbaarheid van deze jongens, die aan het eind van de avond nog eens wordt benoemd: “bedankt dat jullie gekomen zijn, dat is zo vet voor deze sukkels uit Emmen!”

Foto’s: Jelle de Ru

Sziget 2017-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *

DRUNK REVIEWS

open all posts

DRUNK REVIEWS

DRUNK REVIEWS

Contact leggen met LLUID?

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Onderwerp

Vertel...