New here? Register. ×

INTERVIEW Afterpartees: “Ik ben eerder degene die het verhaal vertelt dan die gast die een bierfles in zijn kont stopt”

no comments
  • afterpartees
13Feb

Tekst: Daan Visser    Beeld: Lauren Booster

Drie jaar na het verschijnen van hun debuut komen de jongens van de Limburgse band Afterpartees op de proppen met hun tweede album Life is Easy, dat op 16 februari verschijnt. LLUID sprak met de broers Nellen; zanger Niek (rechts) en gitarist Bas.

Hoe easy is jullie leven op dit moment?

Niek: “Het gaat best wel goed. Naar aanloop van de plaat zijn we veel aan het repeteren, dat is heel belangrijk. Dit weekend gaan we carnaval vieren, dat is ook heel belangrijk. Dan komt volgende week Life is Easy uit.”

In 2015 kwam jullie debuutalbum Glitter Lizard uit, dat is meer dan drie jaar geleden. In die periode daarna hebben jullie veel gespeeld, op Pinkpop en Best Kept Secret bijvoorbeeld. Hoe zijn jullie in die periode gegroeid?

Niek: “In het begin is alles nieuw. Pinkpop is nieuw, Best Kept Secret is nieuw. Maar je merkt dat we nu meer ervaring hebben, sowieso qua spelen. Ook zijn we wat rustiger geworden. We weten nu hoe alles werkt.”

Bas: “Ik ben altijd al rustig geweest.”

Dus vandaar ook Life is Easy? Is dat waar de titel vandaan komt?

Niek: “We hebben allemaal wel een fijn leven gehad, met lieve ouders en een fijne jeugd. Toch krijg je te maken met dingen waar iedereen mee te maken krijgt. Je vraagt je af waar het naartoe gaat met je persoonlijke leven en de band. Het leven is aan de ene kant makkelijk en aan de andere kant niet altijd. En er zit iets meer ruimte in de liedjes. Dat merkte ik toen ik de nummers van Life is Easy in ging zingen. Glitter Lizard was helemaal volgepropt met gitaren en drums. Dat was een supervolle sound.”

Dus er is een parallel tussen de plaat en jullie als personen; jullie zijn allebei rustiger geworden?

Bas: “Eigenlijk wel, maar ik ben nooit echt heel druk geweest. Als er een cool verhaal is, ben ik eerder degene die het vertelt dan die gast die op de bar een bierfles in zijn kont zit te stoppen.”

(tekst gaat verder onder foto)

afterpartees

Jullie hebben voor de vierde keer op Eurosonic Noorderslag in Groningen gespeeld. Daar is het ook voor jullie begonnen. In Groningen hebben jullie namelijk met Jan Kooi jullie eerste singletje opgenomen. Hebben jullie warme gevoelens bij Groningen?

Niek: “Dat hebben we altijd wel als we in Groningen zijn. De Groninger lijkt ook veel op de Horstenaar: ze zijn vaak nuchter en soms ook een klein beetje afstandelijk. Daar zat dus een goede klikt. Voor ons is het daarnaast ook begonnen, toen we met Jan ons eerste singletje opnamen.”

Bas: “Als we er zijn, gaan we altijd wel even op bezoek bij Jan in zijn platenzaak Elpee.”

Over jullie thuisstad gesproken, hoe moeilijk was het eigenlijk om als band de omgeving van Horst uit te komen?

Bas: “Op een gegeven moment dachten we echt dat we nooit de regio uit zouden komen.”

Niek: “Als beginnende band is het ook heel lastig om te weten hoe je aan shows komt. Wij gingen op een gegeven moment gewoon andere bands mailen om te vragen of we in hun voorprogramma konden spelen. Dat is wel de beste tip die we kunnen geven aan beginnende bands.”

Jullie laatste videoclip, Call Out Your Name, is opgenomen in Horst. In die clip en tijdens de 3VOOR12 ESNS Sessions draagt Niek een gestreepte sjaal. Wat is het verhaal achter die sjaal?

Niek: “Dat heeft twee redenen. Één: ik vind die sjaal mooi. Ik heb de laatste tijd wel vaker sjaals om, dat vind ik gewoon fijn. Twee: mijn vriendin haat die sjaal en voor mij is het dragen ervan een soort vorm van verzet. Ik hou heel veel van mijn vriendin, maar je moet in een relatie altijd hele kleine vormen van verzet zoeken en die koesteren. Zoals een drol in de wc laten liggen. Er zit geen emotionele betekenis achter en over een half jaar is die sjaal gewoon weg. Zoals je ziet heb ik nu ook een sjaal om, van de band Traumahelikopter.”

De andere twee videoclips, Lazy Come, Lazy Go en Life is Easy zijn heel gestileerd en er zit veel geel in. De videoclip van Call Out Your Name heeft dat niet. Hoe is dat verschil zo ontstaan?

Niek: “Onze gitarist Sjors Driessen is de artistieke leider van het album en hij heeft die twee videoclips voorgegeven. Voor Call Out Your Name moesten we gewoon snel een vette videoclip maken. We hadden geen tijd om die videoclip vorm te geven, dus zijn we gewoon op pad gegaan en hebben we met een soort hiphop-stylo de clip gemaakt. Ook waren we het geel een beetje beu.”

Life is Easy komt bijna uit. 2018 is net begonnen. Wat zijn jullie plannen voor dit jaar?

Niek: “We gaan na de release van het album heel veel spelen. Er komt ook een tourtje door Duitsland. We zouden ook ooit een soort musical maken. Hahaha!”

Bas: “Er is een slechterik, die uit alle muziekera’s de hits gestolen heeft.”

Niek: “Het zou er een beetje uit komen te zien als een musical van groep acht, een beetje knullig. Dan moeten we met een tijdmachine terug in de tijd om die hits terug te halen. Dan willen we Frans Bauer als Johnny Ramone of Tim Knol als een Beatle. Maar dat zou ons helaas veel tijd kosten.”

Wie moet er aanwezig zijn op de perfecte afterparty van Afterpartees, dood of levend?

Bas: “Hans Klok!”

Niek: “Hans Klok én Frans Bauer. Hans Klok dood, maar uiteindelijk blijkt Hans Klok toch te leven. Dat is het mysterie.”

Life Is Easy verschijnt op 16 februari op Excelsior Recordings

pokeylafarge-gifbanner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *

DRUNK REVIEWS

open all posts

DRUNK REVIEWS

DRUNK REVIEWS

Contact leggen met LLUID?
[contact-form-7 id="59" ]