New here? Register. ×

INTERVIEW Tusky: “pas een beetje op met wat je in het hoofd van pubers stopt”

no comments
Written by Jaap Smit | Published in Interviews, Punk, Rock
  • tusky-aflred-van-luttikhuizen-en-sjors-van-reeuwijk-3
01Mrt

Tekst: Daan Visser     Beeld: Lauren Booster

De gelauwerde rockband John Coffey is al sinds eind 2016 uit elkaar, maar wees gerust: op 2 maart komt Tusky’s debuutalbum Rated Gnar uit. Alle bandleden hebben een link met John Coffey: Alfred van Luttikhuizen was gitarist, Sjors van Reeuwijk was Alfred’s gitaartech en drummer Bas Allein Richir en bassist Justin Ghijsen vielen regelmatig in. LLUID sprak met Alfred en Sjors over hun aanstaande album en hoe de band samenkwam.

Op 2 maart komt jullie debuutalbum Rated Gnar uit. ‘Gnarly’ is een term die je niet vaak meer hoort. Waar komt die titel vandaan?

Alfred: “Gnar heeft verschillende betekenissen. We hebben de betekenis op de albumhoes gezet, dus iedereen die het album koopt weet straks wat het betekent. De verkorte versie is: “high on the skill of dangerousness and coolness.” Het is een skateterm en onze bassist Justin is daar heel serieus over. Hij komt vaak met dat soort woordjes, zoals: ‘Shredded’ en ‘That’s Gnar man’. Hij kan de hele avond vullen met dat soort woorden. Wij vonden Rated Gnar wel een leuke knipoog naar Rated R, het album van Queens of the Stone Age. Niet dat we ons daarmee vergelijken. We zijn een vrolijke punkrockband. Toen we gingen kijken wat we wilde doen kwam eruit dat we heel erg energieke rockmuziek wilde maken. Als ik speel voel ik ook die urge in me opkomen. Dat willen we overbrengen op het publiek. Dat ze denken: “Fuck it! Ik ga moshen!”

Er zijn nu drie videoclips verschenen: Folly, You Will Not Regret This en Going Out. De eerste twee hebben veel humor in de videoclip. Going Out heeft dit niet en is in zwart-wit geschoten. Waarom?

Sjors: “We zaten midden in de Popronde. Qua tijd ben je dan minder flexibel, dus zochten we de eerste vette kroeg op om een video te schieten. We wilde die single droppen in december en daar moest wel een video bij, anders is het een beetje lame. Dus we dachten, dan maken we een livevideo!’ Maar de video die dinsdag komt, Armed to the Teeth, past wel weer in de lijn van de eerste twee clips. In de clips is humor wel belangrijk. Neem een band als de Foo Fighters, in die clips zit ook veel humor. Het is voor ons eigenlijk niet zo relevant. De humor zit in de clips en het serieuze zit in de muziek.”

Het laatste nummer van Rated Gnar, Smack Me With Your Bible Belt, viel me op. De titel was anders dan de rest en het was met vijf minuten het langste lied op de plaat. Zit daar ook een serieus verhaal achter?

Alfred: “Dat is een redelijk serieus liedje, inderdaad. Ik heb een religieuze achtergrond en heb best lang in een God geloofd. Dat heb ik inmiddels achter me gelaten. Zonder rancune en ik heb helemaal geen negatieve gevoelens tegenover het christendom, maar er zijn aspecten waar ik best wel boos om kan worden. Smack Me With Your Bible Belt gaat vooral over oudere mannen die jonge kids beïnvloeden met de wildste beloftes en verhalen. Er zit echt een serieus verhaal en een kritische houding achter. Pas een beetje op met wat je in het hoofd van pubers stopt. Het is echt een ‘Tusky-titel’. Een ander nummer met een serieus verhaal is het nummer White Dress, een nummer over een vader die zijn zoon betrapt op het dragen van een witte jurk. Toch zegt die zoon: ‘Fuck you! Ik blijf me lekker opmaken en die jurk dragen.’ Er zitten zeker serieuze noten in de muziek.”

(tekst gaat verder onder foto)

jpg-tusky-in-de-gordijnen-aflred-van-luttikhuizen-en-sjors-van-reeuwijk

In oktober van 2016 stopte John Coffey ermee. Hoe lang liepen jullie al rond met het idee om samen een nieuwe band te beginnen?

Sjors: “Tijdens John Coffey hadden we nog helemaal niets. Twee weken na de laatste noot van John Coffey in Paradiso was de Popronde in Utrecht. Daar hadden we afgesproken om biertjes te drinken en bandjes te kijken. Je komt op festivals, maar je kijkt nooit naar de andere bandjes die daar optreden. Nu hadden we daar tijd voor. Ik zat aangeschoten met Bas in de kroeg en we zeiden: ‘Laten we muziek maken en kijken hoe het loopt.’, toen vroeg Alfred of hij mee mocht doen. Daarna kwam Justin erbij en twee weken later zaten we in een oefenruimte. Tijdens John Coffey is er nooit gesproken over een nieuwe band. Justin en Bas vielen wel eens in. Het is eigenlijk nog steeds dezelfde scene.”

Maar hoe verschillen jullie muzikaal dan van John Coffey?

Alfred: “Wij zijn qua liedjes veel simpeler gaan schrijven. Bij John Coffey moest alles anders en alles wat we verzonnen was te cliché, daarom duurde het ook heel lang voordat we liedjes hadden. We deden toen heel moeilijk en bij Tusky brachten we het terug tot een compact iets. We willen hele toffe punkliedjes schrijven. We beginnen ermee en kijken wel of we het kunnen uitbouwen of niet. Het moeten rauwe liedjes met catchy melodieën en vet veel energie zijn. We merken daardoor dat we veel sneller worden opgepikt door de radio dan bij John Coffey. We zijn wat toegankelijker dan wat we bij John Coffey deden.”

Hoe ziet het komende jaar eruit na de release van Rated Gnar?

Sjors: “Het zit eigenlijk zo: We wilde ons inschrijven voor de popronde en dat lukte. Dan ga je nadenken over Noorderslag en daar wordt je ook voor geselecteerd. Dan vraagt je boekingskantoor wat we willen doen. Je weet dat je een clubtour moet doen en gelijk daarop begint het festivalseizoen. Daar staan we op Dauwpop, Paaspop, MadNes, Zwarte Cross en nog veel meer hele gave festival.”

Alfred: “Ik weet niet of we dit bereikt zouden hebben als we niet de voorgeschiedenis van John Coffey hadden, maar wat ik wel weet is dat bijvoorbeeld Zwarte Cross ons gelijk heeft geboekt na de release onze tweede single. Ik denk dat we in het algemeen veel voordeel hebben gehad dat John Coffey er is geweest, maar als wij kutmuziek hadden gemaakt waren we nergens terecht gekomen. Dus blijkbaar is het zo goed dat ze ons willen boeken. We hebben wat afslagen geskipt, maar je moet wel goede muziek blijven schrijven. Dat was het enge aan deze band. Ik was bang dat we neergesabeld zou worden en dat ze zouden roepen: ‘die gast kan niet zingen!’ Maar alles is goedgekomen.”

Nu is het tijd voor de flauwe vraag: wanneer laat Tusky zijn ‘tusks’ zien?

Alfred: “Live laten we altijd onze tanden zien. Een klein beetje woede tijdens een show is heel lekker. Dat je denkt: ‘Fuck you! Ik rock je helemaal kapot!”

Rated Gnar verschijnt op 2 maart op V2 Records.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *

DRUNK REVIEWS

open all posts

DRUNK REVIEWS

DRUNK REVIEWS

Contact leggen met LLUID?
[contact-form-7 id="59" ]