New here? Register. ×

REVIEW: JOIA – Living It Now

no comments
Written by Jaap Smit | Published in Albums, Alternatief, Folk, Pop, Reviews
  • joia-living-it-now
17Mei

Door: Jaap Smit

Freddie noemde het een crazy little thing, Pat Benatar noemde het een slagveld; muzikanten lijken niet uitgeschreven over liefde. De Nederlandse JOIA vult haar debuut Living It Now met lovesongs-met-een-twist, door twijfel, onbegrip en de zoektocht naar liefde zonder te weten hoe deze eruit ziet in de teksten te verwerken.

De eerste tonen van opener Love Song laten al een radiovriendelijke folkpop-sound horen, en hoewel dat al bijzonder aangenaam klinkt, schuilt er meer onder de oppervlakte. Zowel in tekst als in muziek, want JOIA flink wat denkwerk zitten in de muzikale opbouw in de nummers.

Zo nu en dan laat JOIA een volle orkestmuur los die binnen een halve seconde optrekt en net zo snel weer verdwijnt. Op het titelnummer Living It Now danst ze rond met allerlei korte segmenten die variëren van fijne popcoupletten, zachte pre-choruses en diepe blazersrefreinen. Dat de plaat werd gemixt in een hypermoderne Zweedse studio zal er vast voor hebben gezorgd dat de plaat uitmuntend klinkt, maar het concept an sich staat ook als een huis. De tracks die het klein houden – zoals het treurig klinkende Keeper – zorgen voor emotionele variatie. Er is dan ook ruimte voor een giddy-up kattenbelletje Back Home, dat het na anderhalve minuut het voor gezien houdt.

JOIA blijft spelen met tempo’s en allerhande instrumenten op Living It Now. Just What I Need is een vrij basaal opgebouwde ballad, totdat het einde wordt ingeluid met een magnifieke opbouw naar een spetterend orkest-einde. Er plakt en verdomd fijn theatraal randje aan deze plaat dat nergens overdreven klinkt. Dat randje vindt z’n hoogtepunt op If I Feel, een fenomenale track die het album dronken voert met knallende fanfare-refreinen. Je ziet JOIA al bovenop een praalwagen staan tijdens dit nummer.

Living It Now fladdert op een fijn tempo door liefdesliedjes die niet eenzijdig of te zoet zijn. De bonte muzikale uitvoeringen komen volledig tot hun recht in de liedjes van deze zangeres. Met de term ‘het expressieve van Nederlandse kleinkunst’ slaat JOIA zelf al redelijk de spijker op z’n kop, maar dan wel kleinkunst met een grote K.

Luister van Living It Now:

  • Love Song
  • Living It Now
  • If I Feel
  • Alone Tonight

gif-looking-for-band-2 bandparadise

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *

DRUNK REVIEWS

open all posts

DRUNK REVIEWS

DRUNK REVIEWS

Contact leggen met LLUID?

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Onderwerp

Vertel...