REVIEW: 5 Seconds Of Summer – 5 Seconds Of Summer

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

5-Seconds-of-Summer-Deluxe-Album

De vier Australiërs van 5 Seconds Of Summer (5SOS) maken een waanzinnig jaar mee. Hun single She Looks So Perfect wordt wereldwijd gedraaid en de tieners (de oudste is 19) staan al in het voorprogramma van One Direction. En hoewel boybands (of acts die daarmee geassocieerd worden) niet mijn voorkeur hebben, ben ik razend benieuwd naar hun self-titled debuutalbum.

Niet lang na het succes van 5SOS verscheen er op de Amerikaanse muzieksite Alternative Press dit artikel. Bottom line was: 5SOS is de schakel die poppunk terug in de mode zal brengen. De schrijver vertelde over de gillende tienermeisjes die zich door de komst van 5SOS langzaam zouden verschuiven naar de alternative rock scène, en dat een wedergeboorte van dit genre niet lang uit zou blijven. Als fan van veel alternatieve poppunkbands was dit natuurlijk fantastisch om te lezen, maar zoals elke nuchtere Hollander geld ook voor mij: eerst zien, dan geloven.

Om de theorie van het hierboven beschreven artikel te testen is het eerst zaak om te kijken of het debuutalbum van de jonge kangoeroes enige waarde heeft. Na opener She Looks So Perfect moet de band zich bewijzen, want zoveel singles zijn er nog niet uitgebracht. In principe zijn het zestien(!) tracks die zich netjes houden aan de ongeschreven regels van poppunk, aangevuld met thema’s en leuke melodietjes met de toegankelijkheid van een gehandicaptenbibliotheek. Dat klinkt leuk en fris, de zoetsappigheid van bijvoorbeeld This Century gecombineerd met de speelse brutaliteit van Forever The Sickest Kids met een hint naar All Time Low. Dat laatste is niet zo gek, All Time Low frontman Alex Gaskarth hielp de jongens met hun versjes pennen.

De eerste acte van 5 Seconds Of Summer is meer dan prima. Tweede single Don’t Stop, Good Girls en 18 voorspellen veel goeds. Halverwege houd het een zeer stabiel niveau met nummers als Beside You en Heartbreak Girl. Maar voor jonge tienermeisjes met een korte concentratieboog zijn zestien nummers net wat veel. Voor mij ook trouwens. Sommige tracks klinken ongeïnspireerd, het eeuwige jonge-liefdes-thema is na een tijdje wel erg uitgemolken en tegen het einde zijn de nummers (op Voodoo Doll na) niet meer zo tof, Amnesia en Social Casualty mag je snel weer vergeten.

Terugkomende op het 5SOS-lovende artikel. Na zestien tracks vol puberaal punkgeweld en oorvriendelijke whoooaaah-koortjes is de theorie dat deze band misschien wel de missing link in de poppunk revival is. Het zou een mooie boost voor het genre zijn en tegelijkertijd de status van deze jonge muzikanten een paar kilometer omhoog trappen. Maar nogmaals, we blijven nuchter, eerst zien dan geloven. We spreken elkaar wel weer over een paar jaar.

Luister van 5 Seconds Of Summer:

  • She Looks So Perfect
  • Good Girls
  • Heartbreak Girl
  • Voodoo Doll

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

 

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze