REVIEW: Albany Down – Not Over Yet EP

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het Londense Albany Down bluesrockt al een tijdje door het Verenigd Koninkrijk, maar vindt het hoog tijd dat ook het vasteland de band eens in de smiezen krijgt. Van het tweede album Not Over Yet bracht de band begin deze maand een EP uit onder dezelfde naam, met een zorgvuldige uitgekozen selectie rocktracks die de rest van continent warm moet krijgen.

De twaalf nummers van Not Over Yet zijn op de EP gereduceerd tot vijf, die samen nog net geen half uur aantikken. De korte impressie begint met de rauwe titeltrack, dat galopperend opent (incluis vettige gitaarsound) om vervolgens in een onverwacht upliftend en verrassend chorus over te gaan. Staat als een huis en laat geen enkele kier ongedicht. Paul Muir’s zangstem checkt alle vakjes en muzikaal valt er weinig op aan te merken. Groot is dan ook het contrast met het bijna melige mondharmonica’tje op My Lucky Streak. Maar ook hier wordt het nummer gered door een chorus dat het nummer openbreekt en met alles uit de voegen knalt. Het melige harmonicadeuntje wordt op die manier netjes als blues-y gimmick gebruikt in plaats van vreemd unique selling point.

You Ain’t Coming Home en The Working Man laten de gevoelige kant van de Britse band zien. You Ain’t Coming Home lijkt qua atmosfeer stiekem leentjebuur bij Pink Floyd te spelen en The Working Man houdt die gedachte goed vast. Albany Down speelt met ritmes, verschillende gitaarslagen en achtergrondstrijkers, maar blijft naar een grootse samenkomst van geluid toewerken. Gitarist Paul Turley wordt volledig vrijgelaten in zijn sterke solo’s, die overal opduiken, terwijl Muir er zo nu en dan met verbluffende uithalen strooit.

De Not Over Yet EP werkt lekker en maakt nieuwsgierig, maar buiten dat is het hard zoeken naar datgene wat Albany Down een stand-out act maakt. De rocktracks zijn compleet, onderhoudend en zijn niet vies van iets nieuws, maar gevoelsmatig is er meer bewijs nodig dat deze band ook in Nederland zalen kan stukspelen. Voor nu zal het bij iedereen een gok zijn of na het horen van de EP het hele album wordt beluisterd.

Luister van Not Over Yet EP:

  • Not Over Yet
  • My Lucky Streak

Of lees dit