REVIEW: Amberjacks – Amberjacks

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

amberjacks-cd-cover-1200x1200

Psychedelic rock is allang geen genre meer dat nog regelmatig in de hitlijsten voorkomt, die dagen zijn al een tijdje voorbij. In de jaren ’60 wisten bands als Pink Floyd, The Doors en The Jimi Hendrix Experience het genre groots op de kaart te zetten. Ondanks dat leeft het nog wel, zo worden bands als Wolfmother en MGMT als nieuwe pioniers gezien. Binnen ons eigen land is het nog zoeken naar een leider binnen de Neder-psychedelic rock. Waar we toch redelijk wat hardrockbands en singer-songwriters voortbrengen, laten we het liggen binnen het psychedelische. Maar dan hebben we Amberjacks, een nog jonge band die een duidelijk doel voor ogen heeft; de tijden van toen doen herleven. Met hun onlangs uitgekomen (self-titled) debuutalbum lijkt dat inderdaad te lukken.

Amberjacks is een Brabants-Limburgse band, die sinds 2012 bestaat. Om een beetje een indruk te geven van hun muziek kunnen we eerst even kijken naar wat ze zelf zeggen: “de opeenstapeling van meedogenloos rollende drums, stampende maar melodische baslijnen, emotionele gitaren, onheilspellende teksten, gepassioneerd spel vol improvisatie en afwijkende schrijfstijl gecombineerd met harde riffs en sterke melodieën, maakt Amberjacks een verkenningstocht voor zowel de band als ook de luisteraar.” En daar heeft de band verrekte gelijk in ook. De plaat valt meteen op door creatieve gitaarlijntje, perfect geplaatste solo’s en het hoorbare ingenieuze denkwerk dat in dit album heeft gezeten. Na een korte prelude aan het begin komt het viertal met The Manic lekker los, waar bijna Guns ‘N Roses-achtige vocalen knap worden ondersteund door drijvende gitaren en ditto drums.

Lekker rammen is zeker één van de basisingrediënten, maar Amberjacks weet op de goede momenten het gaspedaal los te laten, bijvoorbeeld in de nummers Black Water en The Rivers Own, die hermetisch in het plaatje passen. Langgerekte outro’s en galmende solo’s van een paar minuten zijn ook genoeg op de plaat te vinden. Return Of The Obeah Man klapt er een solo van jewelste in, die door variaties en perfect getimed samenspel nooit verveelt. Gitaarfanaten kunnen hun hart ophalen bij het sterke staaltje gitaarwerk wat op Amberjacks wordt vertoond. Castles In The Sky is met het herkenbare ritme en het refrein dat prima mee te brullen valt, één van de toppers die live zeker niet kan ontbreken. Tot en met het eind weet Amberjacks te boeien, na het halfakoestische en bombastische High Speed Love maakt een outro van bijna twee minuten (!) een eind aan het eerste album van Amberjacks, die met deze plaat de lat op een aardige hoogte leggen.

Luister van Amberjacks:

  • Sweet Summer Rain
  • The River’s Own
  • Castles In The Sky
  • High Speed Love

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit