CONCERT: Banned From Utopia in Cultuurpodium Boerderij 26-3-2014

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

imag05351

Door: Lars Stolk (Foto: Lars Stolk)

De legendarische Frank Zappa is al jaren niet meer onder ons, maar dit weerhoud velen er niet van om zijn nalatenschap tot leven te blijven brengen. Zeven mannen die allemaal jarenlang samengewerkt hebben met Zappa vormen tegenwoordig de groep Banned From Utopia. Zij touren as we speak door Europa om een greep uit het oeuvre van de te vroeg gestorven artiest te laten horen.

Al bij aanvang merk je dat de mannen (inmiddels op leeftijd) hun ziel en zaligheid stoppen in dit optreden. Kleine sound-checks gingen vooraf aan een spetterend begin van een optreden waarvan de vocals werden verzorgd door de leadzangers Bobby Martin en Ray White. Verder was er nog Chad Wackerman op drums, Ed Mann op xylofoon/percussie, Albert Wing als saxofinist, Tom Fowler als bassist en gitarist Arthur Barrow. Het eerste halfuur waren er nog kleine woordenwisselingen met de geluidsmensen, maar dit mocht de pret zeker niet drukken. Onder het indrukwekkende toekijkende gelaat van Frank Zappa op het immense doek achter de band kwam een enorme scala aan nummers aan bod als Easy Meat, Tink Walks Amok en Twenty Small Cigars. De ingewikkelde composities van de nummers gaven de bandleden een flinke uitdaging voor de kiezen, maar vuurde deze des te harder terug naar het publiek met uitzinnige en bijna onmogelijke solo’s van zowel de gitaristen als de drummer en saxofonist.

Leadzanger Ray White leek zich misschien wel het meest te vermaken van iedereen. Naast het muzikaal vertolken met zijn gitaar pakte hij het publiek ook in met zijn speelse interactie en humoristische teksten die Zappa had. De mannen leken jong en (vooral) oud in dit kleine zaaltje in Zoetermeer de beleving van de knallende platenspeler van zolder bij iedereen naar boven te halen. Eventjes leek het wel alsof de man zelf nog gewoon het podium stond te domineren, zo dicht kwamen de heren bij het origineel. Ook nog met een toegift van zeker een halfuur leek Banned From Utopia iedereen nog een laatste keer mee te slepen in de geweldige muziek van Frank Zappa. Tot de laatste seconde was het een veelzijdig en spetterend eerbetoon aan een man met een scala aan muziek waar je u tegen zegt.

Alles bij elkaar had de groep een goede indruk achtergelaten bij iedereen. De meezwepende, chaotische maar harmonieuze eigenzinnige stijl die Frank Zappa in zijn muziek stopte heeft Banned From Utopia uitstekend, bijna tot aan perfectie weten te pakken. Sinds 4 december 1993 is Frank Zappa is al bezig met zijn laatste tour, en word nog altijd gemist door zijn fans. Gelukkig hebben we Banned From Utopia nog; dichter bij het origineel kom je niet.

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze