REVIEW: Ben Howard – I Forget Where We Were

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Door: Karlijn Tielemans
Begin deze week was het eindelijk zover. Ben Howard zijn nieuwe album, I Forget Where We Were, kwam officieel uit op 20 oktober. De eerste klanken klinken door mijn speakers en ik ben opslag verliefd. Elk nummer is stuk voor stuk weer een genot om in meegesleept te worden, hoewel het album niet is wat we gewend zijn van Ben Howard.

Een aantal jaar geleden brak Ben Howard door met de hitsong Keep Your Head Up wat hoog in de hitlijst kwam door het vrolijke deuntje en de gezellige klanken. Deze verscheen toen ook op zijn debuutalbum Every Kingdom. Een album met heerlijke nummers zoals Old Pine, Black Flies en The Fear. Met dat album wist hij een grote groep fans binnen te slepen.

Ook dit keer weet hij ons weer te verrassen met zijn nieuwe album. Hij heeft zijn akoestische gitaar ingeruild voor een elektrische en de vrolijke nummers zijn deze keer wat aan de donkere kant. Teksten zijn grimmiger, regels als “Is the world gone mad, or is it me” klinken wat depressief en wanhopig in zijn nummer Small Things. Toch weten de klanken van de gitaar en de intonatie van zijn stem je volledig mee te trekken in het eerste nummer van zijn album. De nummers die daarna volgen zijn wat luchtiger in de klanken, maar de tekst blijft somber. Wil hij hier ons wat mee vertellen?

Ondanks dat dit album een stuk somberder is dan het vorige word ik er zeker gelukkig van, ondanks de negatief geladen ondertoon in de tekst. Ik word gelukkig van de pure klanken in zijn muziek, het rauwe kantje aan zijn stem en de melodie die me helemaal mee laat slepen in zijn muziek. Dat is hij dus duidelijk niet verleerd na zijn eerste album.

Als we bij het laatste nummer All Is Now Harmed komen krijgen we een emotioneel afscheid van het album. Het is een prachtige afsluiter, hoewel ik nog geen afscheid wil nemen van zijn heerlijke stem. Ik speel het album nog maar eens een paar keer af.

Luister van I Forget Where We Were:
  • Small Things
  • Rivers In Your Mouth
  • In Dreams
  • End Of The Affair
 Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit