REVIEW: Blame It On The Drummer – Stalemate

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

1312_10151561294981843_99909672_n

De Utrechtse band Blame it on The Drummer (BioTD) heeft vorige maand, vier jaar na de oprichting, haar eerste full-length album uitgebracht; Stalemate. De vier heren omschrijven zichzelf als ‘funkende rock met elementen uit blues’. Daarmee kent de band zichzelf als geen ander, want veelzijdig is de plaat zeker.

De eerste track blaast je om te beginnen omver met een snerpende gitaarsolo, een element dat door het hele album te horen is. Funky gitaartjes en een gezellig basje op de achtergrond zijn ook vaste onderdelen, maar ondanks dat valt dat prima te combineren met rock. Meer dan eens doet die stijl denken aan het werk van de Red Hot Chili Peppers. Toch weet BioTD een geheel eigen gevoel neer te zetten. De Nile Rodgers-achtige gitaar op de track Untitled sleurt aangenaam meteen je aandacht weer naar de muziek, deze band weten hoe ze moeten swingen.

Opvallend detail is dat de groep redelijk in touch is met haar Zuid-Europese muziek. De tracks Greek Reggae en Italian Ice Cream Party zijn als Mediterraan duo de uitblinkers van de plaat. Greek Reggae laat zien dat de band ook niet al te serieuze onderwerpen gebruikt als inspiratie. Als je een Griek kent die het rustig aan doet, dan zit er weinig anders op dan een Jamaicaans-Griekse jam te maken. Een simpel nummertje, maar wel gewoon heel tof gedaan.

De tien nummers die Stalemate telt geven een zeer compleet beeld van wat BioTD te bieden heeft. De nummers zijn gevarieerd en creatief. Qua tekst luistert de plaat ook lekker weg; soms heb je het idee dat je gewoon naar een verhaaltje luistert. Deze combi maakt Stalemate tot een geheel; na eindtrack Moon is de cirkel voor je gevoel weer rond en heeft iedereen sowieso wel een paar favoriete tracks die ze later toch nog maar weer eens aanzetten..

Luister van Stalemate:

  • Jackass Gene Part V: The Hitchhiker Strikes Back
  • Purple Girl
  • Greek Reggae
  • Italian Ice Cream Party

Of lees dit