REVIEW: Bloc Party – Four

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

bloc-party-41

Het had niet veel gescheeld of de Britse rockband Bloc Party had na het derde album Intimacy het bijltje erbij neergegooid. Na veel onenigheid en problemen in de band besloten ze een lange pauze in te lassen die van oktober 2009 tot september 2011 duurde. Hierna doken ze weer gezamenlijk de studio in om dit jaar hun vierde album met de toepasselijke naam Four uit te brengen.

Het is moeilijk om te zeggen of Bloc Party iets qua stijl heeft ingeleverd. Ik wil graag zeggen van wel, maar aan het album is het niet te horen. Misschien is het hele gedoe rond te band net iets teveel geweest, want ik kan het idee dat dit weleens hun laatste album zou kunnen zijn maar niet uit m’n hoofd halen. Oké dan, verstand op nul en luidsprekers op tien, misschien dat dat helpt. Over het algemeen zijn de nummers best creatief en Bloc Party-waardig, maar is het zeker niet beter dan voorganger Intimacy. Opvallend is dat Bloc Party steeds minder vies is geworden van keiharde rockinvloeden op muziek. Minstens twee keer tijdens het luisteren schrok ik wakker van snoeiharde gitaren en keiharde drums. Dat is wat mij betreft net iets over de top, en heb ik meer met de muzikaal creatieve uitspattingen op het album, zoals bijvoorbeeld het catchy gitaar-effectje in de lead single Octopus.

Eindoordeel; het album is prima, sterker nog, het is gewoon een goed Bloc Party album! Er zitten hier en daar nog wel wat verbeterpuntjes, maar als we alle prachtige nummers optellen zou iedereen hier geld voor moeten neerleggen. Ze proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de energie te vertalen naar een nieuw album, en dat hebben ze zeker goed gedaan. Dus, heren, ik zou maar vast plannen maken voor album Five.

Luister van Four:

  • Octopus
  • Real Talk
  • V.A.L.I.S
  • Truth

Of lees dit