REVIEW: Blur – The Magic Whip

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Hoeveel kan er veranderen in twaalf jaar? Sinds het laatste Blur-album Think Tank in 2003 leek de toekomst van de Britse band meer dan eens onzeker, tot er in 2012 weer langzaamaan een poging werd gedaan om Blur weer terug in the picture te krijgen. Van optredens naar voorzichtige releases, het leek allemaal weer op gang te komen. In Hong Kong aangekomen leken de neuzen definitief weer dezelfde kant op te staan. Enter The Magic Whip.

Want hoewel The Magic Whip niet echt is te classificeren als concept-album, de Chinese regio heeft zich toch stiekem genesteld in de lyrics. Want als “what have you got, mass-produced in somewhere hot” niet slaat op een sweatshop, weet ik het ook niet meer. Naast dit verkapte thema staat The Magic Whip strak van de onvoorspelbare Blur-schwung. Bubbly soundeffecten op Ice Cream Man en de marcheermuziek van There Are Too Many Of Us voorkomen elke vorm van sleur.

Wat betreft de decibellen is Blur wel degelijk wat jaartjes ouder geworden. Ruige rocktracks zijn amper te bekennen en de band doet hoorbaar ook geen moeite meer om zulke nummers er uit te persen. Met de regelmaat van de klok wordt er rondgespeeld met synths en andere kunstmatige appendixen. Het zijn opvallende puzzelstukjes, maar een enkeling die zich daaraan stoort. Zo heeft The Magic Whip een sterk gelaagd karakter en schept het een flink contrast met zanger Damon Albarn’s soloplaat Everyday Robots, dat zich zonder al teveel bombarie vooral op emotie richtte.

The Magic Whip laat niet de Blur zien die we kennen, maar wel de Blur die het nu is. Of je dit album nu spiegelt tegen het eerdere werk of beoordeeld op haar eigen merites, The Magic Whip blijft goed overeind. De speelse lalala’s in Ong Ong en de gebogen melodieën in My Terracotta Heart laten zien dat de kern van Blur goed over de twaalf nummers is uitgesmeerd. Een fijne comeback die zelfs wat hoop voor de toekomst geeft.

Luister van The Magic Whip:

  • New World Towers
  • Ice Cream Man
  • Ghost Ship
  • My Terracotta Heart

Of lees dit

CONCERT: S10 in Paradiso

Na haar Eurovisie-avontuur kan S10 tijdens haar clubtour weer in de Diepte van haar repertoire duiken. Op 24