REVIEW: Brandon Flowers – The Desired Effect

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

“Dit is hoe het tweede album van The Killers had moeten klinken”, zei Brandon Flowers over zijn tweede soloplaat The Desired Effect. Nu is het discutabel of iedereen na het succes van Hot Fuss een album zoals deze had gewaardeerd, maar hieruit blijkt dat Flowers met The Desired Effect wel z’n ei kwijt kan. Een ei dat bestaat uit popmuziek zoals we het niet vaak meer horen.

De link met de eighties is snel gemaakt; beetje synhts, beetje effecten maar vooral bouwen op normale instrumenten. Opener Dreams Come True verwelkomt de luisteraar met armen wijd open, die ook de vaker terugkerende achtergrondzang introduceert. Hierin zit nog wel wat van The Killers, maar op de rest van The Desired Effect is het Flowers’ eigen, frisse kijk wat gepredikt wordt. Als spin in het web verdeelt hij zijn tien nummers over verschillende uitvoeringen. Van het synth-doordenkte Can’t Deny My Love struint de plaat vrolijk naar het catchy popnummer Still Want You en het zwoele voortkabbelende Between Me And You.

Afgezien van het rock ‘n’ roll-uitstapje in Diggin’ Up The Heart zijn het de gematigde tempo’s en zorgvuldig uitgeplozen melodietjes die de ziel van The Desired Effect vormen. Hierdoor wordt het zoete liefdesthema niet continu in je face geramd maar wordt er ook voldoende aandacht gegeven aan de fantastische eighties-grabbelton die iedere keer weer voor verrassingen zorgt. Zo heeft Lonely Town een Rick Astley-esque flair en heeft I Can Change goed geluisterd naar ABBA’s Lay All Your Love On Me.

Brandon Flowers omarmt de muziekscene van dertig jaar terug en doet dat vol overgave op The Desired Effect. Flowers profileert zich als een strakke ladies man met gevoel voor gevoel en retro pop die voorlopig goed houdbaar blijft. Het is niet helemaal duidelijk welk effect Flowers nastreefde met dit album, maar het is zonder twijfel gelukt.

Luister van The Desired Effect:

  • Still Want You
  • Between Me And You
  • Diggin’ Up The Heart
  • Untangled Love

Of lees dit