REVIEW: Childish Gambino – STN MTN / Kauai

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Sinds Donald McKinley Glover (Childish’ echte naam) echte doorbraak eind 2013 met zijn album Because the Internet mag er gesproken worden van een vernieuwende frisse wind. Hij liet de wereld schudden met zijn eigen kijk op productie en invulling van rap songs en zet hiermee ook gelijktijdig enorme druk op zich, want wat wordt zijn volgende zet? In dit geval dus zijn op 3 oktober gereleasede EP Kauai (ik oefen nog steeds op de uitspraak) die zijn mixtape STN MTN een dag later moest opvolgen. Er is hier dus spraken van een gecombineerd concept-album welke qua verhaallijn Because the Internet opvolgt.

Van zijn mixtape STN MTN die ik vluchtig heb geluisterd om de chronologie in stand te moeten houden ben ik niet erg te spreken. De term mixtape geeft mij überhaupt al snel een zure smaak in de mond en is vaak een voorbode van een bij elkaar gesprokkeld zooitje wat de fans vaak zoet moet houden. Hoewel ik al bang was voor een afknapper kan ik kort blijven over deze eerste kant: Het is flink onder de maat. Toch benieuwd?
STN MTN kan je hier beluisteren.

Daarentegen zal ik verder ingaan op de EP kant genaamd Kauai welke direct goed begint met de single Sober. Dit is weer de typische stijl van Gambino waar je als luisteraar op hoopt. Dit uit zich in de diversiteit aan instrumenten en heldere tonen afgewisseld met catchy en dan weer duistere sounds die zijn stempel direct op de EP drukken. Dit laat zich ook duidelijk merken in tracks als Pop Thieves (Make it Feel Good) waar Jaden Smith een ietwat vage maar interessante outro voor verzorgt.

Zoals te verwachten gaat de outro nog verder in Late Night In Kauai, de geestelijke ‘laatste track’. Ook weer een track die zoals alle andere voorgaande tracks op deze EP mogen worden beschreven als interessant. Childish is erg goed in verhalend rappen, dat af en toe weer afwisselt in heldere zang en lange instrumentals wat hij al eerder uitstekend demonstreerde op Because the Internet. Het album sluit af met nieuwe versie van zijn hitsingle 3005. Qua productie zeker de moeite waard om te luisteren, maar voor de niet-fan niet per se het luisteren waard.

Over het algemeen mag ik dus zeggen dat ik te spreken ben over dit tussentijdse digitaal te downloaden werk van de oud Community acteur. Het idee van een gecombineerde mixtape/EP zal de aandacht trekken van vele luisteraars en natuurlijk zijn fans. Dat neemt dan wel gelijk met zich mee dat de kwaliteit van de mixtape wat minder is en de vernieuwende factor op Kauai nog ietwat ver te zoeken is, toch ben ik van mening dat Gambino met zijn toch al interessante en distantiërende stijl al vernieuwing en originaliteit genoeg op zak heeft. ‘Never change a winning team’ gaat hier dan ook goed op.

Luister van STN MTN / Kauai:

  • Sober
  • The Palisades

 

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit