REVIEW: Coldplay – Ghost Stories

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

coldplay ghost stories

Door: Karlijn Tielemans

Eindelijk is Ghost Stories nu helemaal compleet, na een aantal voorproefjes zoals “Magic” en “A Sky Full of Stars” mogen we dan nu ook eindelijk alle andere nummers beluisteren. Coldplay heeft het album niet helemaal alleen gemaakt, maar heeft voor de nieuwe plaat samen gewerkt met een aantal artiesten, waaronder Avicii en Timbaland.

In veel landen kwam het album Ghost Stories van Coldplay, dat op 16 mei uitkwam, binnen op nummer 1 in de albumlijsten. In Nederland kwam het direct op de tweede plek te staan. Naar mijn mening niet heel onbegrijpelijk, want vooraf was er al veel kritiek op veel tracks van het album die al eerder uitgekomen waren. Het zou te rustig zijn, ook wel “saai” genoemd.

Na de eerste keer Ghost Stories te hebben gehoord vond ik deze mening zeer begrijpelijk; het klonk allemaal vrij eentonig. Een zekere teleurstelling, het is niet meer Coldplay zoals het altijd was. Ik mis de vrolijke nummers zoals “Viva La Vida” en de sterke nummers zoals “The Scientist” of “Clocks”. Dit ware echte toppers, wat dit album toch wel een beetje mist. Daarnaast heeft Coldplay tot op zekere hoogte een reputatie hoog te houden. Er word van een band verwacht dat zij betere nummers maken voor een nieuw album dan dat ze voorheen hebben gemaakt, met als gevolg dat Ghost Stories in eerste instantie een beetje tegenviel.

Toch veranderd dat naarmate je het album vaker beluistert. De geluiden beginnen beter door te komen, de muziek dringt meer tot je door, mooie lichte klanken met veel gevoel in verwerkt; hierdoor ga je de muziek beter begrijpen en voelen. Het concept van het album vertelt een verhaal van een man die door een dramatische “break up” gaat. Er komen meerdere emoties van deze karakter naar voren door de nummers, waardoor het album een soort thema lijkt te creëren: Open jezelf naar de liefde en accepteer dat liefde niet voor eeuwig duurt. Eigenlijk een soort levensles. Dat het album zo rustig is in vergelijking met voorgaand werk heeft dus een logische verklaring.

Nadat ik Ghost Stories meerdere malen heb beluisterd heb ik zeker meer begrip gekregen voor het album, er zit veel gevoel in die je eerst moet ontdekken. Hierdoor wordt elke keer dat je het album luistert de muziek steeds een beetje mooier en persoonlijker. Daarom raad ik jullie allemaal aan om hem toch eventjes te beluisteren en er in weg te zwijmelen.

Luister van Ghost Stories:

  • A Sky Full of Stars
  • Midnight
  • Another’s Arms

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit