CONCERT: Alt-J in de Ziggo Dome 19-11-15

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Alt-J ZiggoDoor: Heleen Zijlstra

De tour van het tweede album This Is All Yours van de Britse indierockband alt-J (∆) ging afgelopen donderdag van start in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het eerste nummer Intro zet de toon voor een mysterieuze avond met de band: de zweverige melodie wordt extra aangezet door dikke rookwolken en enkel schimmen van de muzikanten zijn nog maar zichtbaar.Alt-J Ziggo

Hier en daar verschijnen driehoeken in de lucht gevormd door de handen van het publiek dat vol spanning afwacht wanneer de band los gaat breken. Dat gebeurt bij het volgende, wat vrolijkere nummer waarbij de band voor het eerst echt te zien is. Het publiek wordt uitzinniger en er barst een spectaculaire lichtshow los die perfect aansluit bij het ritme van de muziek, de drums weergalmen op een indringende manier door de Ziggo.

Al snel is duidelijk dat deze twee elementen de stevige basis vormen van het concert: De mooie dromerige muziek en bijna trippende paarse, groene en blauwe lichten creëren een doorlopende mystieke sfeer waar het publiek met de ogen dicht en rustig meebewegend van geniet. Alleen bij wat hardere en grimmigere nummers als Fitzpleasure staat het publiek zichzelf toe wat meer los te gaan. De ingetogenheid van het publiek wordt verder versterkt door de verlegenheid van de band: een schrale drie keer roept zanger Joe Newman “thank you guys” en verder wordt er geen tijd verspild aan gepraat tussendoor. Nummers van het eerste album An Awesome Wave en het nieuwe album vloeien hierdoor gemakkelijk in elkaar over, bijna als één geheel.

Wanneer het einde van het concert nadert en de band afsluit met het oosters klinkende Taro is het publiek zichtbaar dankbaar voor deze keuze. Alt-J heeft een hele speciale eerste show met een heel eigen karakter neergezet in de Ziggo.

Foto’s: Heleen Zijlstra

Of lees dit