CONCERT: Iron Maiden in het Gelredome 8-6-2016

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

iron maiden

Door: Daan Visser

It was like being hit by a truck! Every song was full-on!”, dit is wat zanger Bruce Dickinson zei in 1980 toen hij voor het eerst naar een concert van de undergroundgroep Iron Maiden ging. Ruim vijfendertig jaar later staat dat undergroundbandje op de planken in het GelreDome. En ondanks de gemiddelde bandleeftijd van negenenvijftig voelde het woensdag nog steeds alsof je door een vrachtwagen bent geraakt.

Het grootste gedeelte van de avond staat in het teken van hun nieuwe album Book of Souls. De twee openingsnummers If Eternity Should Fail en Speed of Light zetten gelijk de toon van de avond. gelijk hierna gaat de metalband door met het nummer Children of the Damned. Ondanks dat de toon ligt op hun nieuwe materiaal worden de klassiekers niet vergeten. Zo wordt vrijwel elke bezoeker tevreden gehouden.

De band zelf is natuurlijk in topvorm. Met een energie van een jonge twintiger dendert zanger Bruce Dickinson over het podium. Bij nummers als Powerslave zet de 59-jarige zanger een Mexicaans worstelmasker op en bij The Trooper trekt hij weer een jas aan van de Britse redcoats. Een flinke kledingkast dus. De rest van de band presteert op de top van hun kunnen. Een gitaar- of bassolo hier en een drumfilletje daar. Het gaat allemaal zo moeiteloos.

De show is ook visueel een spektakel. Vuurfonteinen, vuurwerk en een spectaculair gevuld podium. De absolute hoogtepunten zijn de tweeëneenhalve meter hoge Eddie die het podium op rent tijdens Book of Souls, Het grote, opblaasbare hoofd van Eddie dat verschijnt tijdens het nummer Iron Maiden en de combinatie van het opblaasbare geitenhoofd en het vuur tijdens Number of the Beast. Het is een visueel spektakel en muzikaal is het van hoog niveau.

Of lees dit