CONCERT: Nieuwe stijl van As It Is trekt ons terug naar 2006

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Tekst: Jupiter Beestman    Foto’s: Odile Grim

As it is heeft met hun laatste album The Great Depression hun zoetsappige imago van okay. ingeruild voor meer donkere tunes. Met teksten zoals “we live in the great depression” en we’re all t blame for the wounded world’ heeft het Britse vijftal een compleet andere snaar geraakt. Ze speelden in de Melkweg Oude Zaal.

odilegrim_asitis_02

Het Canadese Courage, My Love mag de avond openen 10 minuten na het openen van de deuren. Ze hebben een aantal EP’s, die vergeleken met de andere openers super poppy klinken, en met een vrouwelijke leadzanger zijn ze zeker de odd duck op deze tour. Maar ze zijn zeker niet om links te laten liggen; de tunes zijn catchy en makkelijk om aan te horen, maar meer dan een goede support act gaat het niet worden.

Als tweede krijgen we Holding Absence, een nieuwe band uit engeland. Voor een band die pas een jaartje bestaat hebben ze een keigoed begin gemaakt. Met originele en kei sterke  nummers zoals Penace, Dream of Me en Like a Shadow zullen ze zeker snel groeien binnen de scene.

Dan als derde hebben we Trash Boat, wat zeker wel een verrassing was. Deze zomer stond de Britse band nog de boel te verbouwen op de mainstage van Reading & Leeds. Zo is hun populariteit in het vasteland van europa ook wel duidelijk. Er wordt flink gemoshed en meegeschreeuwd op nummers zoals Inside Out, Shade en Strangers. Onderdanks de kleine muziekale kloof tussen As It Is heeft Trash Boat het wel goed voor elkaar.

odilegrim_asitis_25

Als het tijd is voor As It Is klinkt er een fragment wat speciaal voor de shows is geschreven en opgenomen. Een mannelijke stem babbelt een – door de bas en distortion half onverstaanbaar – praatje, wat goed bij de algemene stijl  hoort van de show. Frontman Patty Walters neemt het nieuwe thema van het album erg serieus, met lang zwart haren alsof hij plotseling in een portaal naar 2006 is gevallen in het afgelopen jaar. Met passende zwart-rode outfits komt As It Is het podium op rennen met nieuwe gitarist Ronnie, die al mee is sinds warped tour, maar nu officieel deel uit lijkt te maken van de band.

Het eerste nummer van de avond is The Reaper. Op deze track heeft Aaron Gillespie van Undearoath een kleine cameo, maar door zijn afwezigheid wordt zijn plekje gevuld door zanger Tobi van Trash Boat. Terwijl we door de set gaan en nummers horen zoals The Fire, The Dark, Austen en Hey Rachel slingert Frontman Patty weer als gebruikelijk met zijn nu rode microfoon. Maar zelfs met deze traditionele move is dit een compleet andere show dan vorig jaar. Deze is donkerder, en krachtiger. Mede dankzij de nieuwe boodschap van de band, wat van everything is okay is veranderd naar we’re all to blame.

odilegrim_asitis_15

Bij het nummer No Way Out haalt frontman Patty een rode megafoon van achter de drums vandaan, waarmee hij het publiek in schreeuwt. Wat een nostalgisch gevoel opborrelt. Gerard Way van My Chemical Romance heeft dit ook een tijd gedaan in de vroege zeroes. De setlist van As It Is bevat, wat overigens geen verassing is, bijna alleen maar nummers van The Great Depression en voorgaand album Okay. Het enige nummer wat hier niet tussen past is Can’t Save Myself, van EP This Mind Of Mine, wat al jaren een vast nummer op de setlist is. Ook eindigen ze niet meer met Dial tones, hun bekendste track, wat al sinds de release hun laatste nummer is. Ze spelen hem nu als één na laatste, ingeruild voor The Sigma (Boys Don’t Cry).

Bekijk ons fotoalbum van de avond hier.

Of lees dit