CONCERT: Pondertone in EKKO 7-11-15 (From Now On releaseparty)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Pondertone (13 van 32)Door: Bas Koppe

In een redelijk gevulde EKKO presenteerde de Utrechtse band Pondertone op 7 november hun nieuwste album, From Now On. Na tien jaar kwam de band rond zanger Patrick Tersteeg met nieuwe muziek.

Het is duidelijk te zien dat Tersteeg er zin in heeft de nieuwe nummers te laten horen. Ook tussen de nummers door wordt er op het podium gelachen. Vooral wanneer de gitarist in de knoop komt te zitten met zijn eigen snoer. Verder vertelt Tersteeg tussen de nummers door waar ze over gaan. Dit zijn uiteenlopende onderwerpen, van het eten van chocolade tot de schoorstenen van de energiecentrale langs de snelweg.Pondertone (24 van 32)

Aan het programmaboekje dat de bezoekers meekrijgen is duidelijk te zien dat de avond draait om de nieuwe plaat. Op de setlist die in het boekje is afgedrukt is te zien dat het merendeel van de nummers die de band zal spelen van het nieuwe album komt. Als de band tussendoor ook wat oude nummers speelt zijn er mensen in de zaal die voorzichtig meezingen en bij de nieuwe nummers wordt er al een heel klein beetje gedanst waar mogelijk.

Tijdens het optreden wordt al snel duidelijk dat de band meer kan op muzikaal gebied dan de omschrijving doet vermoeden. De experimentele country en whiskey pubmuziek komt zeker voorbij, maar in de samenzang en uptempo liedjes is ook wel iets van de powerpop van Teenage Fanclub te horen. Tijdens de laatste paar nummers worden er ook twee gastmuzikanten uitgenodigd, een pianist en violist. Door de toevoeging van deze instrumenten is duidelijk te horen wat de band bedoelt met whiskey pubmuziek.Pondertone (32 van 32)

Het laatste nummer van Pondertone gaat volgens Patrick Tersteeg over het feit dat alles kapot gaat, en zo laat de band het ook klinken. Tersteeg klimt langs het drumstel om op een basgitaar het geluid van instortende muren te maken en de rest van de band doet mee. Het zorgt voor een krachtig en duidelijk einde van de set.

Op nieuw werk van de band hoeven we, als we Patrick Tersteeg mogen geloven, minder lang te wachten. Er werden al nummers gespeeld van een nog te verschijnen release, waar we geen tien jaar op hoeven te wachten.

Foto’s: Jelle de Ru / Photobombshell Photography

Of lees dit