CONCERT: Van achter naar voor door Bloc Party’s ‘Silent Alarm’ in AFAS Live

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Tekst: Jaap Smit      Foto’s: Anieck van Maaren

We zullen nooit weten wie Bloc Party-frontman Kele Okereke zo ver heeft gekregen, maar een paar jaar geleden zwoer hij dat een anniversary-tour voor Silent Alarm er nooit zou komen. Smijtend met termen als ‘cynical’ en ‘cringey’ bespotte hij het verheerlijken van individuele albums en wilde hij focussen op het blijven maken van nieuwe muziek. Sinds die uitspraken stapte de halve band op en lummelde Bloc Party maar moeizaam rond totdat het album Hymns het laatste beetje relevantie uit de band sloeg. Dan toch maar zo’n anniversary tour?

bp3

Het is dan ook vooral Silent Alarm die de AFAS uitverkoopt, en niet zozeer de band zelf. Helaas, drummer Matt Tong en bassist Gordon Moakes zijn voor de gelegenheid niet teruggekeerd, maar invallers Louise Bartle en Justin Harris vullen die plekken al zo lang in dat we ons daar niet over verbazen. Bewapend met een set retestrak lichtwerk start de band tegendraads met de afsluiters van Silent Alarm: Compliments, Plans en Luno. Al snel is het duidelijk dat het album van achter naar voor voorbijkomt, gezien de hitjes zich nogal vooraan bevinden. De show is daardoor het eerste kwartier wat flauwtjes, terwijl je daar de eerste single She’s Hearing Voices wel had willen horen. De kalme nummers worden bovendien genadeloos weggesuist door de wat belabberd afgestelde bas van Harris, die tot in ieder gaatje van de AFAS reikt en het gevoelige begin gedeeltelijk neerslaat.

Vanaf Price of Gasoline staat de tijdmachine pas écht op 2005 en komt de band en de zaal meer in haar element. Fragiele pareltjes The Pioneers en This Modern Love dwalen zichtbaar al dertien jaar in de playlists van de bezoekers, want ieder woord wordt teruggezongen en op ieder denkbaar ritme zijn bewegingen te zien. Okereke richt zich niet zo vaak tot het publiek, maar in de halfzinnetjes (en z’n beste Nederlandse ‘hallo’) is te merken dat zijn stellige afkeer tegen dit soort shows toch wel is afgenomen. De set wikkelt zich netjes af en dankzij het fenomenale (tevens epilepsie-gevaarlijke) lichtwerk wordt ieder nummer gepresenteerd als het hitje van de plaat. Banquet, Helicopter en Like Eating Glass sluiten voorspelbaar af, maar het vlamt zoals het moet doen en er mag een dikke krul op het ticket.

bp8

Het keerpunt ligt deze show bij de toegift die de band heeft bedacht. Met nog een berg hits van andere platen besluiten Okereke en co. eens de obscure b-sides en late singles door te spitten. Alleen de fans van het eerste uur herkennen de nummers van Little Thoughts (2004) die na de korte break door de AFAS klinken: Tulips, Storm and Stress en Little Thoughts. Met Octopus (Four) en afsluiter Ratchet (Nextwave Sessions EP) krijgen we nog twee relatief recente singles voor onze kiezen en dus kan de zaal Flux, Hunting For Witches en Talons op hun buik schrijven. Voor een band die ooit beweerde dat nieuwe muziek boven nostalgie moet gaan is de avond in AFAS opvallend genoeg meer gericht op de fan van het eerste uur dan op het grote publiek.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

bp1  bp2

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

bp6  bp7

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

bp4  bp10

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Middle Kids

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

mk1  mk2

mk3  mk4

Of lees dit