REVIEW: Daft Punk – Random Access Memories

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

first-listen-daft-punk-random-access-memories_h

De twee Franse heren van Daft Punk komen deze maand met een nieuwe full length plaat. Na het uitstapje naar de filmwereld, waar ze de soundtrack voor de film Tron maakte, zijn ze meteen de studio ingedoken om materiaal te maken voor dit album, Random Access Memories. Na de release van de eerste single, Get Lucky, was iedereen al verkocht; Daft Punk bracht de wereld haar zomerhit die het nodig had. Na dit succes moest het hele album nog komen, dus dat kon niet meer mis lopen, toch?

Random Access Memories klinkt als een frisse, swingende dansplaat, die met de toevoegingen van veel gastartiesten (Pharell Williams, Julian Casablancas, Panda Bear ea.) genoeg diepgang lijkt te hebben. Nummers zijn lang, hebben een meeslepende opbouw en de vocals maken de meeste nummers nog eens twee keer aantrekkelijk om naar te luisteren. Toch lijkt het meer dan eens alsof sommige tracks nog onaf zijn. In gedachte zit je al te bedenken wat voor gave breakdown er gaat komen, terwijl het nummer ondertussen rustig doorkabbelt. Een paar keer zul je jezelf betrappen dat je zo’n gemiste kans in je hoofd afmaakt. Naast dit heeft het album ook een paar tracks op de lijst die net effe de plank misslaan; tegen het einde zijn de tracks nogal tam en uitsluitend instrumentaal, wat het tempo uit de muziek haalt. Ook is de electronisch bewerkte stem van Julian Casablancas niet prettig om naar te luisteren, de rauwe uithalen van de Strokes frontman zouden onbewerkt meer tot hun recht komen.

Als je bovenstaande kritiekpunten van het album aftrekt, houd je echter nog een prima album over. Het is gelukkig niet één grote Get Lucky geworden, maar het disco-genre wordt grondig uitgepluist. Naast disco is er zelfs plaatsgemaakt voor rustige piano; het nummer Within is zeker één van de uitblinkers van het album. Aan variatie is er zeker geen gebrek.

Daft Punk heeft met Random Access Memories een prima album gemaakt, maar waar misschien wat meer aan bijgeschaafd moet worden. De twee gemaskerde heren kennende zal er over een jaar of twee wel een remix-album komen, maar voor nu had het beter kunnen zijn. Dan zou het hele album de soundtrack voor de zomer zijn geweest!

Luister van Random Access Memories:

  • Game Of Love
  • Within
  • Get Lucky (Ft. Pharell Williams)
  • Doin’ It Right

Of lees dit