DE BESTE ALBUMS VAN 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Een topjaar was het op veel fronten niet, maar gelukkig waren er tal van artiesten die de pijn konden verzachten. Ook in de alternatieve scene kwam er weer veel moois bovendrijven en we hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk muziek aan je voor te stellen. Met nog een paar dagen 202 te gaan maken we vandaag de balans op en stellen we met trots aan u voor: de vijf beste albums van 2020!

Waar we in Nederland moesten wennen aan het nieuwe normaal, verzonnen The Strokes doodleuk The New Abnormal. Een comebackplaat die de postpunk van klassieke Strokes-platen aan invloeden van The Voidz knoopt en met het wrange – maar bloedstollend mooie – At The Door misschien wel het indrukwekkendste nummer van het jaar aflevert. Misschien geen instant classic, maar een heerlijke slowburner die dankzij de lockdown op z’n gemakje kon garen tot een muzikaal hoogtepunt van dit jaar.

De band uit Oxford schreef met Dreamland een heerlijke liefdesbrief aan alle (bitter)zoete jeugdherinneringen. Van zaterdagochtend-cartoons tot moeilijke vriendschappen: Dreamland is kleurrijk, confronterend en troostend. Uiteraard smeren Glass Animals hun glitchy elektronica en exotische beats weer metersdik op de materie, waardoor stilzitten – wederom – geen optie is.

“Een plaat die net zo goed op de radio past als in je alternatieve playlist”, zo bestempelden we Lie Out Loud van BLOXX. Het debuutalbum van de Britten barst uit elkaar van catchy poprock en stadion-anthem 5000 Miles zal nog lang in het collectieve geheugen blijven hangen. Ondanks dat de rauwe randjes volledig zijn weggeproduceerd is dit een plaat waar je bij terug blijft komen dankzij de verslavende songwriting en powerful melodieën.

Beetje west-coast rock hier, beetje eighties daar: Seaway volgde hun album Vacation dit jaar magistraal op met Big Vibe. Een ‘all killer no filler’ plaat volgens het boekje dat barst van het zelfvertrouwen en dansbare poppunk. Brain In A Jar en Mrs. David zijn de absolute paradepaardjes maar ook daartussen laat de band hun talent voor verslavende hooks gelden. Must-listen van dit jaar.

Nee, de albumtitel heeft weinig te maken met het rampjaar, sterker nog: op 20/20 heeft Knuckle Puck eens goed in hun ogen gewreven en lijken ze de wereld om zich heen scherper te zien. Er klinkt hoop en bemoediging door de nummers heen, die geen centimeter inleveren op de krachtige punkrock. Wellicht niet de plaat die het hardst van de daken schreeuwde, maar wel eentje die moeiteloos de spirit hoog kon houden.

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze