REVIEW: De Staat – Vinticious Versions

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jelle de Ru

Vanaf vandaag ligt de nieuwe EP van de Staat Vinticious Versions in de winkel. “Vicious, vintage en delicious”, dat betekend het zelfverzonnen woord aldus de frontman in een interview bij 3voor12. Op de acht nummers tellende plaat staan allemaal nieuwe versies van ‘klassiekers” van de band. Nouja, eerder andersom, nieuwe nummers in een oud jasje. Zes nummers van Icon en twee van het oudere materiaal zijn herschreven met een nieuw jaren 60 of 70 jasje. “Er was heel veel vraag naar akoestisch materiaal, alleen wij zijn niet zo van die kampvuur types. de Staat is gewoon elektrisch. Zo kwam het idee dus om met kleine versterkertjes te werken en alternatieve instrumenten. Het begon als een grapje, maar het pakte beter uit dan verwacht.”

Op de nieuwe EP heeft de staat voor het eerst moeite gedaan om hun invloeden te laten horen, maar dan wel met een knipoog. “Input Source Select is in deze versie een ode aan A Tribe Called Quest, Beastie Boys en de Wu-Tang Clan geworden.” Zo was dat ook bij Giel in de studio te horen. 
Helaas voor de Staat is niet ieder nummer zo Vinticious geworden. Bij sommige nummers ontbreken kenmerkende elementen, of voelt het soms wat als een anticlimax. Hoewel de panfluit en de haligalli-bel wel een leuke toevoeging vormen. All Is Dull krijgt een bijna reggae-achtig ritme en op Down Town zingt Anne Schra heel lieflijk mee. Bij dit nieuwe album is de lol vanuit de studio heel erg te horen, en muzikaal steekt het weer strak in elkaar. Alleen ik hou het zelf toch liever bij de oorspronkelijke versies. 

Wil je zelf ‘het nieuwe materiaal’ van de Staat horen? Ze doen een eenmalige kleine tour onder andere in de Zwitsal fabriek; “met meer gelul, maar er mag ook gedanst worden.” 
Kijk op de site van de Staat voor ticket info.

Luister van Vinticious Versions:

  • Input Source Select
  • Wait For Evolution
  • Get It Together

(Foto: Isabelle Renate la Poutré)

Of lees dit