REVIEW: Eleventyseven – Good Spells

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

1013495_10153170780705223_1862574218_n

Als we zanger Matt Langston mogen geloven, is de Christelijke muziekwereld maar een saaie bedoening. Veel klinkt niet creatief en heel ongeïnspireerd. Eleventyseven probeert het echter naar eigen zeggen over een andere boeg te gooien met hun vrolijke electropop. Afgelopen tijd hebben we dat veelvuldig mogen horen; vorig jaar bracht de band maar liefst twee EP’s uit, The Attack Of The Mountain Medley en Regifted. Nu dient zich Good Spells aan, nóg een EP (het kan niet op), met covers van oude kerkliederen.

Oké, covers van oude, saaie kerkliederen dus. Dat betekent dan brave orgeltjes en achtergrondkoortjes van oude mensen? Niet bepaald. Op de laatste EP, Regifted, experimenteerde Eleventyseven hier ook eventjes mee, wat toch nog prima aan te horen was. De mix van hymnes met electropop en verwoestende drums was even wennen, maar uiteindelijk kreeg je idee te pakken en waren het toch opeens leuke nummers geworden. Het is de vraag of de band met een EP met uitsluitend dit soort tracks het ook weet te redden.

Het antwoord is.. half. De arrangementen bestaan bijna volledig uit synthesizers, drumcomputers en andere elektronische toevoegingen, terwijl het drietal ook prima uit de voeten kan met het wat stevigere werk. Zonde, wat de hele EP blijft vijf nummers lang erg rustig en traag. Ja, inderdaad, het tempo van de oude hymnes lijkt ook bijna geen bpm opgeschroefd. Dat zijn echt punten waar Eleventyseven het laat liggen, omdat de nummers veel hetzelfde klinken. De teksten zijn ook volledig intact gelaten, wat dan wel weer begrijpelijk is. In het interview hieronder met Matt Langston verteld hij hoeveel de kracht van die teksten nog dagelijks met hem doen.

Good Spells start in met een mooi synth-riedeltje, in Turn Your Eyes Upon Jesus, wat overigens een prachtig en licht refrein heeft, maar kakt in de paar nummers daarna verder in. Come Thou Fount en ‘Tis So Sweet To Trust In Jesus gaan bijna voorbij zonder een indruk achter te laten. De laatste twee tracks lijken de piano te hebben gevonden, zo klinkt het. Op I Surrender All klinkt Langston als een volleerd worshipleider, maar wanneer de synths en drumcomputers erin schuifelen wordt het al snel weer saai.

Het idee van een EP compleet gewijd aan kerkliederen sluit naadloos aan bij het imago dat deze band heeft, alleen werd er wel wat meer verwacht in de uitvoering. De nummers zijn traag en de band klinkt erg ingetogen. De oude hymnes in combinatie met onvervalste poppunk (wat de heren makkelijk aankunnen) zou net zo goed bij Eleventyseven passen, en misschien nog wel prettiger zijn om naar te luisteren.

Luister van Good Spells:

  • Turn Your Eyes Upon Jesus
  • I Surrender All

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze