REVIEW: Eminem – The Marshall Mathers LP 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Lars Stolk

Inmiddels zijn we aanbeland bij het achtste solo album van de 41 jarige rapper, en slechter wordt hij er zeker niet op. Nostalgie in overvloed, want dit keer komt hij terug met een plaat die het gevoel van zijn oudere plaat The Marshall Mathers LP (2000) herbeleeft: The Marshall Mathers LP 2. Niet zozeer een opvolger, maar volgens de rapper gaat het meer om de vibe van zijn oudere album.

En dat gevoel heeft hij goed weten te pakken met deze cd. Woedend rappen over zijn stukgelopen relaties, de slechte band met z’n vader en moeder, het beroemd zijn en natuurlijk de struggles die hij heeft met het single vader zijn. De rapgod is een stuk volwassener geworden; dezelfde onderwerpen komen aan bod, maar inmiddels vanuit een ander perspectief. Hij heeft zijn kunstjes allesbehalve verleerd. De nummers bereiken een breed oppervlak aan teksten. Sommigen zijn gevoelig, zoals in Legacy en Headlights. Maar ook lyrical ingewikkelde en woedend spittende nummers als in Rap God en Evil Twin.

Berzerk, het eerste single van zijn nieuwe album, die inmiddels een videoclip heeft, gaat weer lekker terug naar zijn roots. Oude Beastie Boys beats en een flinke dosis spitten zoals we gewend zijn. De zojuist genoemde Rap God, zijn derde single is een bom van een nummer. Zes minuten aan pure vaardigheid en de moeilijkste rijmschema’s die in rap bekend zijn. Hier rapt hij 97 woorden in 15 seconden wat hij beschrijft als “supersonic speed”. Hij laat niets aan het toeval over. Zeker niet in zijn eerste nummer Bad Guy waarin hij het spits afbijt met een sterk verhaal, over Matthew het jongere broertje van Stan – ja, die Stan – die wraak komt nemen op Eminem.

Ook nieuwe soort sounds die we niet van Slim Shady gewend zijn zoals het nummer Love Game met Kendrick Lamar, een lekkere mix van rap en classick rock. Zeker geen slechte keuze als toevoeging aan dit album. Eminem laat zien dat hij van alle markten thuis is. Hij heeft weer een aantal artiesten weten te strikken om mee samen te werken, bekenden als Rihanna en Skylar Grey, maar ook nieuwe als Nate Ruess (Fun) en Kendrick Lamar. Deze laatste is helaas de enige gastrapper op dit album. Ook de bonus cd is zeker een mooi extra toevoeging aan het album met 5 extra nummers die een kloppend totaalplaatje maken met een groot nostalgisch gevoel. 78 minuten (103 met de bonus cd) aan pure genialiteit. Alle andere rappers gaan het nog moeilijk krijgen nu Eminem weer op oorlogspad is. The Marshall Mathers LP was al goed, maar zijn opvolger is al net zo sterk. Lyrical machtig, nostalgisch, hilarisch, shockerend en voldoenend. Een enorme parel voor alle Stan’s en rapliefhebbers.

Luister van The Marshall Mathers LP 2:

  • Love Game
  • Bad Guy
  • Rap God
  • Evil Twin

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit