ES/NS 2017: Mozes and the Firstborn

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Claire Poel

Van 11 tot 14 januari barst het Noorden weer uit haar voegen van alle nieuwe bands die komen spelen op Eurosonic/Noorderslag! Naar aanloop van deze muzikale opening van 2017 spreken wij een aantal bands die je (ook) dit jaar in de gaten moet houden. Deze keer spreken we Melle Dielesen, zanger van Mozes and the Firstborn!

Hey Melle! Hoe is het ermee?

Het gaat goed! Na het releasen van ons nieuwe album Great Pile of Nothing in september hebben we veel gespeeld in binnen- en buitenland en tegelijkertijd zijn we druk bezig met het schrijven en opnemen van nieuw materiaal voor een derde plaat. Daarbij zit er een nieuwe EP, die we begin januari releasen.

Tof! Dat is al iets om naar uit te kijken dit jaar, maar hoe was 2016 eigenlijk voor jullie?

Ik denk dat de release van Great Pile of Nothing op Into The Great Wide Open voor ons allemaal wel het hoogtepunt van 2016 was. We hebben daar met zijn allen zo hard aan gewerkt. Het is dan wel heel bijzonder om het de wereld in te mogen slingeren. In navolging van deze plaat hebben we veel gespeeld en voor mij was onze show in Parijs afgelopen november een zeer gedenkwaardige show. Alles klopte: de set, de energie, het publiek. Met zo’n show lijkt het alsof je niet veel hoeft te doen; het gebeurt gewoon. Ook speelden we een avond in Londen, echt te gek om daar te mogen spelen. We zijn ons bewust van het enorme voorrecht dat we hebben! Daar gaan we zeker nog terugkomen.

Eigenlijk is Great Pile Of Nothing jullie derde plaat. Het album dat jullie hiervoor maakten hebben jullie ‘weggegooid’ omdat het niet goed voelde. Wat was er precies mis met dat album?

We hebben die onuitgebrachte plaat niet weggegooid. Er staat nog wel een back-up van de sessie op mijn harde schijf, hoor! We hebben die plaat compleet live opgenomen – ook de zang – omdat we de energie van ons vieren zoals wij op het podium staan, wilden vangen. We waren daar op dat moment niet klaar voor. We waren zo gewend laag voor laag op te nemen en overal controle over te hebben. Het creatieve proces gaat altijd door, juist wanneer je zo’n grote beslissing maakt. Het ‘weggooien’ van de onuitgebrachte tweede was een weloverwogen keuze. Daarna is het eigenlijk heel fijn om aan iets nieuws te beginnen. En dan begin je eigenlijk zoals je altijd begint: de drummer af laten tikken en kijken waar het eindigt.

Komt er een moment waarop we die onuitgebrachte nummers toch nog kunnen horen?

Op onze volgende EP, die in januari 2017 uitkomt, staan twee nummers die minstens vier jaar geleden geschreven zijn. Dus, ja, wellicht!

Jullie namen Great Pile Of Nothing op in een zaaltje in Eindhoven. Hoe is dat zo gekomen?

We namen Great Pile Of Nothing op in een zaal in Eindhoven, POPEI. Robert Schaeffer, de boeker van de Effenaar, bracht ons in contact met hen. Hun studio stond tijdelijk leeg en wij hadden het geluk dat we die periode mochten overbruggen. Drie maanden hebben we daar kunnen doen wat we wilden.

Zitten er ook nog nadelen aan die vrijheid?

Er is natuurlijk minder tijdsdruk wanneer je drie maanden lang beschikking hebt over een studio. Je moet zorgen dat je jezelf deadlines stelt. Onze eerste plaat hebben we in mijn moeders kelder opgenomen. Daar hadden we, bij wijze van spreken, drie jaar lang over kunnen doen. Maar ook toen waren we gedisciplineerd genoeg om het op tijd af te krijgen.

Jullie spelen al een aantal jaar overal en nergens. Beïnvloed dat het nieuwe materiaal?

Zeker. Neem alleen al het voorbeeld van die onuitgebrachte tweede plaat. Alle dingen die je als band meemaakt, neem je mee in het creatieve proces. Veel teksten op Great Pile of Nothing gaan over het vele spelen en de uitwerkingen daarvan. Op onze aankomende EP zing ik ook daarover.

Jullie stonden in 2013 al op Noorderslag, en in 2014 op Eurosonic. Is ES/NS nog wel spannend voor jullie?

Eurosonic/Noorderslag is altijd een bijzondere aangelegenheid. Ik denk dat het altijd even spannend zal blijven, hoewel we natuurlijk wel iets beter weten wat we kunnen verwachten. We hebben dan een nieuwe EP op zak, dus die kunnen jullie live verwachten. Verder gaan we doen wat we live altijd doen: energie geven en plezier hebben op het podium!

Naast een EP en optredens op ES/NS, wat heeft 2017 nog meer voor jullie in petto?

We zijn alweer veel nieuw materiaal aan het schrijven en opnemen, dus wellicht zal er wederom meer dan één release zijn dit jaar…

Mozes and the Firstborn staat op vrijdag 13 januari om 22:50 in Huis “De Beurs” en op zaterdag 14 januari om 23:30 in De Oosterpoort, Binnenzaal.

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze