REVIEW: Fin de Siècle – Dreamcatcher

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

dreamcatcher1

Je hebt folk en je hebt folk. Sinds de opmars van Mumford And Sons wordt folk met alle stijlen gecombineerd, wat leid tot een breed en gevarieerd aanbod. In Nederland doen de banjo en de mandoline ook langzaam aan hun intrede, dus uit alle uithoeken van het land steken folkbandjes de kop op. Zo ook in het zuiden. Folkcollectief Fin de Siècle (vrij vertaald Einde van de Eeuw) experimenteert al een tijdje vrolijk in het rond met folkmuziek, en onlangs verscheen hun EP Dreamcatcher, waarmee ze het rest van het land willen laten meegenieten van hun ongeloofelijk cathcy folk-pop!

Dreamcatcher is zo’n stampvolle EP (maarliefst acht tracks) dat we het al een beetje een album mogen noemen. De zes leden van Fin de Siècle tellen een aantal multi-instrumentale types, waardoor de nummers lekker gevarieerd en fris klinken. Overigens zijn het vooral traditionele folk instrumenten, zoals banjo’s en mandolines, maar ook wordt er gebruik gemaakt van een accordeon en een contrabas. Die variatie klinkt heel lekker, en in combinatie met swingende ritmes is dat een feestje voor je oren. Dat is wel een sleutelwoord op Dreamcatcher, swingen. De tracks Seeing Is Believing en Beautiful Dream verbieden je om stil te blijven zitten.

De band laat zich ook van haar fragiele kant zien; Set Free klinkt bijna als een schattig slaapliedje, en met de prachtige stem van zangeres Kylie Pattinaja zou je ook bijna in een diepe slaap kunnen vallen. Dat is ook nog iets; Fin de Siècle zingt met twee vocalisten. Naast Pattinaja zingt Sjoerd Post de mannelijke partijen, en die twee klinken fantastisch samen. Daardoor doet Fin de Siècle zo nu en dan ook denken aan The Lumineers. Eindtrack Look At The Joker borduurt verder op de wat rustige sfeer. Het nummer duurt een dikke zes minuten, en wordt volledig begeleid door een akoestische gitaar. Vooral de piepkleine schoonheidsfoutjes maken dat het nummer ‘puur’ klinkt, om dat even zo te zeggen.

Dreamcatcher valt samen te vatten als een vrolijke EP met swingende folk-pop. Maar Fin de Siècle weet een goede balans te vinden tussen snelle, catchy dansnummers als Leaving Footsteps, en ingetogen, akoestische tracks als Look At The Joker. Het voelt alsof de band de EP met zorg heeft samengesteld om zo een mooi beeld te geven wat de rest van Nederland van haar kan verwachten.

Luister van Dreamcatcher:

  • Leaving Footsteps
  • Seeing Is Believing
  • Set Free

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze