CONCERT: Fleetwood Mac in de Ziggo Dome 1-6-2015

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Fleetwood Mac 2015 UK Dates To Be Announced Monday Nov 10 2014

Door: Lindsay Noorderwerf

Fleetwood Mac is een van die bands die tot de verbeelding spreekt en fans heeft verspreid over zeker drie generaties. Het concert in oktober 2013 was zonder meer goed, maar met de terugkeer van verloren dochter Christine McVie is Mick Fleetwood’s muzikale familie weer compleet. Alsof ze zo van Rumours afgelopen kwamen, zo klonk Fleetwood Mac de afgelopen twee dagen tijdens het twee concerten in de grootste poptempel van onze hoofdstad. Om de vijfendertigste verjaardag van dit succesvolle album te vieren en vanwege de terugkeer van Christine McVie bij de band is Fleetwood Mac in het najaar van 2014 begonnen met “On with the show”. De 71-jarige McVie stapte in 1997 na wereldtournee The Dance uit de band om haar luxe leventje in LA op te geven voor een cottage in haar oude, vertrouwde Engeland waar ze een leven wilde gaan leiden buiten de spotlights. Dit leek haar de afgelopen achttien jaar aardig te lukken, tot het bloed toch weer kroop waar het niet gaan kon. Christine is al tijdens de tournee van 2013 met een aantal shows meegereisd en na een verrassingsoptreden in Engeland besloot ze definitief terug te keren bij de band, en wat zijn we haar daar dankbaar voor.

Waar tijdens voorgaande tournees hits als Songbird niet werden gespeeld uit respect voor het vertrek van Christine, werd dit gat nu meer dan opgevuld. Songbird vormde zelfs de afsluiter van de avond, daar waar dat al jaren steevast Don’t Stop is. De terugkeer van Christine was niet het enige dat opviel. Groot respect ook voor haar ex-man en Fleetwood Mac bassist John McVie, waar nog tijdens de tournee van 2013 kanker werd geconstateerd. Met hetzelfde enthousiasme, energie en zijn herkenbare klanken stond hij op zijn vertrouwde plekje aan de rechterhand van Mick Fleetwood. Als we het dan toch over herkenbare stijlen hebben dan blijven Lindsey Buckingham en Stevie Nicks natuurlijk niet achter. Stevie’s Landslide, in een akoestische set begeleidt door Lindsey, is bijna magisch.  Daar waar je in een openingsnummer als The Chain hoort dat bepaalde noten van Stevie uit haar tenen komen, lijk je tijdens Landslide weer even bij The Dance te staan.

Vocaal lijkt Lindsey zondagavond iets minder sterk, maar dit maakt hij absoluut goed met zijn net-niet-rokende gitaar solo’s en een verbluffende performance.
Tijdens het concert van maandagavond is overigens ook op Lindsey niets aan te merken. De avond hangt aan elkaar met anekdotes; van Stevie en Lindsey die elkaar leerde kennen op de middelbare school, twee jaar later bij elkaar in een band terecht kwamen en daarmee onder andere in het voorprogramma van Santana speelde voor ze door Mick Fleetwood bij the Mac gevraagd werden tot een tweetal wijze levenslessen van Nicks, die overigens een van de meest inspirende speeches gaf die ik sinds jaren gehoord heb!

Al met al twee bijzonder geslaagde concerten waarbij vooral het opgevulde gat van Christine, het in leeftijd varieerende publiek en de niet afnemende kwaliteit van de band opvielen. En zoals Mick Fleetwood terecht benadrukte: “The Mac is back!”

Of lees dit