REVIEW: Foster The People – Supermodel

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Het is niet altijd even makkelijk om in te schatten of een beginnende band uit kan groeien tot een grootmacht in haar genre. In het geval van Foster The People was dat niet zo moeilijk; nadat zij in september 2010 de knaller van een debuutsingle Pumped Up Kicks uitbrachten, was er geen twijfel meer over mogelijk of de band het zou schoppen tot de top. Die werd vrijwel op hetzelfde moment gehaald, en het hele debuutalbum Torches (dat het jaar daarop verscheen) klom met bijna diezelfde soepelheid wereldwijd de albumlijsten in.

Nadat het stof weer enigszins was neergedaald, bleef het niet lang stil rond Mark Foster en z’n band; al ruim van tevoren werd gemeld dat album nummer twee Supermodel in de steigers stond. Sinds eind vorig jaar strooit Foster The People al rond met nieuwe nummers, korte docu-series over het album en verschillende tours. De grote vraag is dus, kan de band het magnifieke kunstje van drie jaar geleden herhalen?

Ja, dat kan het en dat doet het. Supermodel klinkt niet als het ‘verplichte tweede en betere album’, een syndroom waar veel artiesten nog wel eens aan willen lijden. Frontman Mark Foster vertelde in interviews dat Supermodel meer op gitaren zou drijven, wat op Torches niet altijd het geval was en de piano en synths regelmatig de boventoon voerde. Het is dan ook mooi dat Supermodel begint met Are You What You Want To Be, dat sterk opent met een catchy gitaar, gevolgd door een bijna kinderlijke nanana-hook, zoals alleen Foster The People het kan. Naast dat vrolijke welkom passen de nummers die al eerder uitgebracht werden (Coming Of Age, Pseudologia Fantastica en Best Friend) precies in de sfeer die Supermodel uitstraalt; verzorgd maar toch net wat ruwer en ontwikkelder. Daar draagt het toegenomen gebruik van gitaar goed aan bij. Ook de wat rustigere, akoestische nummers (die Torches eigenlijk niet had) zijn weer een frisse, nieuwe kant van de band; Nevermind en Fire Escape zijn de timide, welkome veranderingen.

Door de ietwat ongewone stijl van de band zul je Supermodel wel een aantal keer moeten luisteren voordat je het album écht kan waarderen, maar de fantastische nummers Best Friend, Coming Of Age en Are You What You Want To Be maken die vele luisterbeurten meer dan aangenaam. Hier en daar wat rariteitjes zoals het à capella interlude The Angelic Welcome Of Mr. Jones zijn misschien kleine smetjes op de plaat, maar over het algemeen biedt Supermodel elf ontdekkingstochten door de muzikale, maffe schatkamer van Foster The People.

Luister van Supermodel:

  • Are You What You Want To Be
  • Ask Yourself
  • Best Friend
  • Fire Escape

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit