REVIEW: Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Franz-Ferdinand-Right-Thoughts-Right-Words-Right-Action

Afgelopen maanden waren nou niet volgestouwd met interessante releases. Om eerlijk te zijn werd er eerder naar het einde van de vakantie uitgekeken, omdat er dan eindelijk weer wat spannends uitgebracht zou worden, zoals de nieuwe Franz Ferdinand! De Schotten brengen na de zomer die vooral in het teken stond van het aflopen van veel Europese festivals dan eindelijk haar vierde album Right Thoughts, Right Words, Right Action uit. Nu was het voor de band niet bepaald zaak om alles zo geheim mogelijk te houden tot de release, en de eerste twee singles Right Action en Love Illusion staan dus al lang in de afspeellijsten van de fans. En juist die singles maakten het wachten zo verrekt lastig; volgestouwd met te gekke gitaarloopjes en leuke melodietjes werd er zeker wat verwacht van het album.

Na een eerste luisterbeurt is het duidelijk dat Franz Ferdinand met Right Words en Love Illumination ongeveer haar zwaarste kogels al afgevuurd heeft. Slecht voor het album? Absoluut niet. De eerste drie tracks van het album luisteren prima weg, zijn lekker up tempo, en staan zonder twijfel binnenkort op de vaste setlist van de Schotten. Na vijf nummers wordt er een klein beetje gas terug genomen, zo klinkt het. Bullet klinkt in de verte als The Kinks, en Fresh Strawberries doet om duidelijke redenen denken aan Strawberry Fields Forever van The Beatles. Kleine feestjes van herkenning op een plaat die toch heel modern klinkt.

Tegen het einde van de plaat is er een stuk minder vuurwerk te bekennen in de nummers, en moet het toch de aandacht erbij houden door toevoegingen van orgeltjes en aparte synth-hooks. Brief Encounters en Goodbye Lovers And Friends weten als laatste nummers ondanks wat langzamere ritmes toch nog lekker af te sluiten. Laatstgenoemde heeft een lekker fris refrein, dat vooral met de zin “this is not the end” een tevreden gevoel in je oren achterlaat. Right Thoughts, Right Words, Right Action creëert een prettig indierock feestje dat na elke luisterbeurt zeker beter wordt!

Luister van Right Thoughts, Right Words, Right Action:

  • Right Action
  • Evil Eyes
  • Love Illumination
  • Fresh Strawberries

Of lees dit