REVIEW: G-Unit – The Beauty Of Independence

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

G-Unit-The-Beauty-Of-Independence

De eerste jaren van dit millenium werden gedomineerd door de rapgroep G-Unit. Het succes van 50 Cent bracht de formatie naar ongekende hoogtes en kwam in 2003 met hun debuut album Beg For Mercy, 9 maanden na Fiddy’s eerste en grootste succes, Get Rich or Die Tryin’. Toch gleden ze na een aantal jaar in de vergetelheid en leek de groep niet meer te bestaan. Daarin kwam verandering toen 50 Cent, Young Buck, Lloyd Banks, Tony Yayo, Game en Kidd Kidd op 1 juni plotseling de koppen weer bij elkaar staken en begonnen aan een reunie. Uit deze reunie is een zesnummerig Ep’tje ontstaan genaamd The Beauty Of Independence.

Dit half dozijn tellende project begint met de track Watch Me en legt de lat meteen weer terug naar waar Beg For Mercy begon; een strakke beat en duidelijke taal. Het mag duidelijk zijn dat alle daarop volgende beats volledig dezelfde kwaliteit galmen. Natuurlijk is G-Unit geen G-Unit als er ook weer zoals vanouds genoeg word geroepen over hun zware verleden, ghetto life en het all-time macho man ‘gebrag’. Toch ligt de algemene ondertoon in de teksten bij het wederkeren van de Unit, en dat klinkt goed. Er word dan ook amper een seconde stilte gelegd in de nummers, de gemiddeld 31/2 minuut durende tracks gaan van begin tot eind rappend door. Voor 50 Cent ligt daar dan ook gelijk (misschien niet geheel onterecht) de overmacht. Misschien als ongeschreven leider van de groep is zijn stem het meest te horen, zo’n beetje ieder nummer heeft zijn stem voor het refrein. De eerste man zijn van een groep heeft in dit geval dan ook zijn nadelen. Helaas mag er wel gezegd worden dat er geen duidelijke draad door de EP valt te leggen. Het mag natuurlijk liggen aan het feit dat de heren kalm aan een schijfje willen droppen ‘om te laten weten dat we er weer zijn’, lekkere nummers – zeker weten – het ontbreekt alleen struktuur.

Hoe dan ook, wat verwacht je nu meer van de enige echte G-Unit? Dit is kwaliteit rap!  The Beauty Of Independence heeft weliswaar geen echt onderwerp of achterliggende gedachte, maar dat is nu nog even niet nodig. Grote kans dus dat een flink stevig geproduceert album niet buiten bereik zal blijven. Zeker niet nu de groep eindelijke weer-up-and running is.

Luister van The Beauty Of Independence:

  • Changes
  • I Don’t Fuck With You

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze