REVIEW: Glossy Jesus – The Hunt

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het Leidse Glossy Jesus had het album The Hunt liever een jaar eerder uitgebracht, maar vanwege een ernstig ongeluk van zanger Maarten werd de releasedatum vooruit geduwd. Na maanden van revalideren en bijschaven van nummers staat The Hunt nu in de startblokken. Een plaat waarop de band eigenlijk open staat voor alles, maar zich als nuchtere Hollanders niet mee laten slepen.

Als we met vergelijkbare artiesten gaan strooien voor Glossy Jesus wil ik alvast Kaiser Chiefs opgooien. Vooral opener The Heat And The Cold War had met gemak een uitblinker van de Chiefs’ laatste plaat Education, Education, Education & War kunnen zijn. Prettig rocknummer, maar erg lief en aardig wat betreft zang en muziek. Gelukkig wil de band van alles proberen; zo laat het op het beachy-funky A Hello To Arms DWDD-dichter Nico Dijkshoorn een gitaarsolo neerleggen. Het snelle en ondeugende Art Student is dan een geinig experimentje, dat allang niet meer doet denken aan gevestigde namen. Fenomenaal is de half-time pauze September Ft. Tessa Douwstra, dat met viool en piano de gevoelige kant van Glossy Jesus blootlegt.

De tweede helft van The Hunt vergaat eigenlijk hetzelfde; hier en daar horen we een bekend of apart elementje (electro-outro op Stay In Pitch, De Staat in Spent). Het nummer Sister Wine profileert zich als een van de darkere songs op het album tot favorietje, dat met een Submarines-like refrein aanvoelt als een warm bad. Veel nummers komen individueel echt heel lekker over, maar een duidelijke samenhang is vaak zoek. Het gemis van een bepaalde cohesie maakt dat dit album wat maf luistert en de (soms onnodig) langgerekte tracks kunnen voor zand in de motor zorgen.

Glossy Jesus bewijst over een aardige muziekknobbel te beschikken en die wordt flink aan het werk gezet op The Hunt. De verschillende mooie, verfrissende en verrassende nummers rijmen niet altijd even lekker, dus ruimte voor verbetering is er zeker. Dankzij de individuele kwaliteit van de nummers krijgt de band het voordeel van de (kleine) twijfel.

Luister van The Hunt:

  • The Heat And The Cold War
  • Stay In Pitch
  • Sister Wine
  • September

Of lees dit