REVIEW: Go Back To The Zoo – ZOO

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

gbttzooNederlandse bands lijken het tegenwoordig ook weer goed te doen in het buitenland. We zullen wel niet meer zo snel een nummer één hit scoren in de Verenigde Staten zoals Shocking Blue dat deed in 1970, maar we bewegen stukje bij beetje die kant weer op. Groepen als Kensington en Chef’Special hebben hun platen ook al eens in het buitenland opgenomen, en onze eigenste woeste indierockers van Go Back To The Zoo (GBTTZ) mag nu trots aan dat rijtje deelnemen. Voor het derde album ZOO werd de hulp ingeschakeld van Martin Glover (Youth), die ooit samen met Paul McCartney het duo The Fireman vormde. Ook werkte hij met namen als Dido en U2.

Op het knoppenwerk valt dus geen kritiek meer te leveren, dat zit wel snor. Maar hoe brengen Cas, Teun, Bram en Lars het er voor de derde keer vanaf? ZOO kwam niet bepaald uit de lucht vallen; nadat de single (I Just Wanna) Milkshake uit kwam, liet het nieuws van een nieuw album niet lang op zich wachten. ZOO telt een twaalftal tracks, waarin duidelijk wordt dat GBTTZ niet voor niks één van de betere oerhollandse volkorenbands is.

De titel ZOO is trouwens prima gekozen; het hele album wordt beleefd als een tripje naar de dierentuin, met veel van alles, maar niets is hetzelfde. Het euforische en vrolijke gevoel als je door de poorten van de dierentuin loopt komt terug in het catchy en fenomenale Head Up High. Het brutale (I Just Wanna) Milkshake zit vol met energie en belooft veel goeds voor wat er nog komen gaat. Het nummer Charlene is ook geen onbekende, het werd in 2013 al als single uitgebracht. Het refrein is fantastisch, en neemt qua gitaargeweld een piepklein beetje gas terug. Hero Of Our Time de soundtrack bij uitstek van de speeltuin. Snel, een hook die prima mee te brullen valt en flink wat energie in de gitaren.

Na de klaagzang van You en het onbezorgde zomerjam-achtige Situation komen we aan bij Julia, de tweede van de drie dames die op de tracklist prijken. De hoorbare invloeden van U2 en Rod Stewart zijn een feestje van herkenning, die GBTTZ prima kan verweven in hun creatieve stijl. Die creatieve stijl knalt er vol in in Bedroom, waarin Hieltjes’ lage, mysterieuze stem wordt afgewisseld met een fris refreintje. Ieder nummer onderscheid zich op zo’n manier dat de replay factor er hoog ligt bij ZOO. Een vreemde eend in de bijt is Decision, een funky, schaars aangekleed nummertje, compleet voorzien met een kinderlijk en catchy nananana in het refrein. Niets meer aan doen, kan uitgroeien tot een albumfavoriet van veel fans.

Hierna bouwt GBTTZ langzaam weer af, om na een lange dag in de dierentuin weer terug naar huis te gaan. De nummers Miracle en Home zijn langgerekte nummers, waarin de gang vocals nog één keertje uit de kast worden getrokken. Na de laatste klanken van Home is het cirkeltje rond, en was het dagje dierentuin een meer dan vermakelijk tripje. Creativiteit en rauwe power worden op unieke wijze gecombineerd, en tot één grote muzikale dierentuin gevormd.

Luister van ZOO:

  • Hero Of Our Time
  • Julia
  • Bedroom
  • Situation

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit