REVIEW: HeavyLight – Your Kingdom

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

heavylight your kingdom

Na een handvol singles en flink wat optredens kwam op 16 maart het debuutalbum Your Kingdom van de Rotterdamse band HeavyLight uit. Als 3FM Serious Talent en een van de beloftes uit de havenstad is zo’n eerste album natuurlijk alles of niets, en voor HeavyLight was het alles.

In de meeste beschrijvingen van de band komt het woord ‘on-Nederlands’ voor. De meeste Nederlandse acts die zich in het Engels uiten willen nogal snel vervallen in simpel in te vullen muzieklijnen, dito lyrics en een accent dat in geen enkel Engels-sprekend land is thuis te brengen. Dat label ‘on-Nederlands’ past dan ook zonder twijfel op HeavyLight. Meeslepende, creatieve melodieën die worden bijgestaan door de zang van frontman Allart, die hart en ziel legt in zijn lijnen, waarin je lang kunt zoeken naar een vervelend nep-accent, maar nooit zal vinden.

Vanaf opener Don’t Ever Let Me Go zit de frisse, strakke stijl van de band er al goed in. De track Hey (tevens eerste single) trekt dat moeiteloos door, en vult dat zelfs aan in het refrein met scheurende, dirty rock. Maar de aandacht voor melodie lijkt toch de overhand te hebben op Your Kingdom. Dat komt mooi tot z’n recht in de ongelooflijk toffe refreinen van bepaalde nummers, zoals in Hold On en All For Me, die langzaam en rustig opbouwen tot een feestje voor je oren. Vanaf All For Me lijkt de plaat pas echt vet hard tot leven te komen. Dance Me Now is dan niet zo uitbundig, maar klinkt in de verte als Fix You van Coldplay, die HeavyLight vorig jaar nog (tot tweemaal toe) op hun eigen site tipte.

Dat vernieuwing en creativiteit prima te combineren zijn met steviger spul laat de band zien in Leave Us Behind, een track die zich met gemak tot de beste van het album kan noemen. De langzaam opbouwende coupletten en grootse en meeslepende refreinen worden (compleet onverwachts) verstoord door knetterende dubstep, dat verrassend goed werkt tegen de strakke en steriele (in de goede zin van ’t woord) achtergrond van Your Kingdom.

Slotakkoord Nighty Night is niet je alledaagse rustige sluiter, HeavyLight heeft van deze track een klein meesterwerkje gemaakt. Op de hoes staat dat je dit specifieke nummer het liefst met een koptelefoon luistert, om er optimaal van te genieten. Doe dit even, zelfs als je niet van plan bent om dit album te luisteren. Het zogenaamde binaural audio effect zorgt ervoor dat dit lieve slaapliedje tot leven wordt gewekt in je hoofd, waardoor je eventjes wegdroomt. Het zijn deze toffe gimmicks, samen met de dubstep in Leave Us Behind en vervormde stemmen in Timeline, die het album tot een spektakel maken.

Your Kingdom klinkt als een stevig huis en foutloos, maar slingert ook van grootse melodieën en blazende refreinen tot kleine, geruststellende liedjes. Met deze plaat kan HeavyLight met een gerust hart deze zomer alle festivals bestormen.

Luister van Your Kingdom:

  • Hold On
  • Leave Us Behind
  • All For Me
  • Nighty Night

Lees het Muziekrecensies interview met HeavyLight hier.

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit