FESTIVAL: Helldorado, de duivelse rock ’n roll-kermis uit Eindhoven

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jelle de Ru

“Are you ready for some goddam monster rock-‘n-roll?!” Dead Elvis is uit zijn eenmansgraf opgestaan om de rock-‘n-roll vanuit de boksring weer tot leven te wekken. Met twee kickdrums, een Elviszombiemasker en een elektrische gitaar speelt de eenmansband een ode aan de rockabilly. Welkom op het meest absurde festival van het jaar, welkom op The Incredible Rock & Roll Freakshow, Helldorado.  

helldorado-14

Dead Elvis, een van de eerste acts van de dag, gaat verder: “Ik ben een vriendelijk monster, ik ben meer als Casper het spookje. Als er een leuk meisje mijn begraafplaats op loopt dan zou ik haar natuurlijk zoenen, maar eerst speel ik een rustig liedje”, waarna hij rockabilly laat horen waar je niet stil op kan staan. Hoewel de muziek behoorlijk goed klinkt, zeker voor een solo-missie, heeft het ook iets komisch. Vooral het nummer Surfin’ Bird in een Jailhouse Rock-versie (Voor velen bekend uit de televisieserie Family Guy) is erg vermakelijk.

Helldorado is het plaatsvervangende festival van Speedfest, dat ook altijd op deze locatie plaatsvond in het derde weekend van November. Speedfest werd altijd voor een deel georganiseerd door de band Peter Pan Speedrock. In 2016 was het na twintig jaar genoeg geweest voor Peter Pan en dus viel ook het doek voor Speedfest. Sindsdien hebben de mannen van Peter Pan gewerkt aan een knotsgek festival, waar zij zelf heen zouden gaan. Een mix van comedy, circus, stevige gitaren en extravagante decors en verschijningen. De promotie en de indrukwekkend ontworpen designs op de podia zijn ook allemaal gemaakt door de band. Dikke Dennis had zelf in de kapel een comedy act. Met ook nog eens Birth of Joy en Triggerfinger op de line-up is er meer dan genoeg te zien.

hd1  helldorado-81

Op de Tarantula-stage draaien twee dames op The Carrousel of Doom. Een man met een masker op gooit messen in het hout, zonder de ledematen van de draaiende vrouwen te raken. Eng, gewelddadig en vermakelijk. Zo kan je de meeste circusachtige acts van vandaag omschrijven. Het hoogtepunt hiervan is The Rock ’n Roll Wresteling Bash. De uit Duitsland afkomstige act bestaat uit een eigen boksring, scheidsrechter, twee ronde-misses, een band, negen worstelaars en presentator: ‘Are you ready for sex and violence?’ vraagt de presentator. Ondertussen dansen de ronde-misses op het podium naast een over-de-top speedrock-band. Het is tijd voor rock-‘n-roll amateur worstelen.

helldorado-30  helldorado-47

helldorado-36  helldorado-62

njkbvcdkjsbv
Het ‘geweld’ is natuurlijk nep als, maar de sprongen en de houdgrepen mogen er zijn. Het acteerwerk is absurd en grappig. Er worden foamhanden uitgedeeld met middelvingers en tussendoor zet een stuntman zichzelf op het podium in de fik. Een betere sfeermaker voor een absurd feestje als vandaag is er niet te vinden. De schaars geklede dames delen bier uit, eerst namen ze zelf een slok, daarna mochten de gelukkige die vooraan bij de ring staan met een tongzoen ook wat bier proeven (de meeste mensen deden verschrikt drie stappen achteruit). De show is het best te omschrijven als anderhalf uur complete chaos, waar drie rondes daadwerkelijk wordt geworsteld en uitmondt in een intense moshpit van zeven worstelaars.

helldorado-75    helldorado-35    helldorado-71

fdbdfb
Behalve absurditeit op de plotselinge sterfdag van Malcolm Young van ACDC, waar meerdere keren bij stil wordt gestaan, staan er ook ‘normale’ acts. Birth of Joy speelt een uiterst plezierige set, het hammondorgel zingt en swingt op de Cobra-stage. De zaal is afgeladen. In het midden van het publiek speelt zich nog een worstelpartij af. Fanatiek dansende toeschouwers beuken op elkaar in. De solo’s van Kevin Stunnenberg en Gertjan Gutman klinken strak. Veel solo’s eindigen in eindeloze stonerrock jamsessies waarbij sommige gitaarlijntjes doen denken aan de legendarische Jimi Hendrix. Het nummer Three Day Road, van het vorige album Prisoner hypnotiseerde de zaal en bracht eindelijk een adempauze in de knotsgekke dag. Jammer dat de bas net iets te hoog stond, waardoor de hoge tonen wat vlak klonken. Fenomenaal optreden, Birth of Joy stijgt vandaag boven zichzelf uit. 

helldorado-88

Niet veel later op het kleine podium (de Tarantula), roept Rachel van de Death Do Us Part Danger Show: “Ik kan geen betere plek bedenken om te sterven, dan de eerste Helldorado!”, waarna haar man met een varkensmasker op messen en bijlen naar haar werpt, terwijl ze zelf een zwaard inslikt.

In de aanloop naar headliner Triggerfinger zijn er tal van bands te bekijken. Nashville Pussy laat stevige smerige hardrock horen op the Lion-stage, Red Fang maakt woordgrapjes op het Cobra-podium, Fifty Foot Combo speelt de Tarantula kapot met stevige rockabilly muziek à la Heideroosjes. De Lionstage wordt volledig in stijl afgesloten door the glamrockband the Darkness (van dat hitje, I Believe In A Thing Called Love). Jammer genoeg speelde The Urban Voodoo Machine tijdens Triggerfinger.

hd2  hd3  helldorado-114

sdvsd
Om klokslag twaalf uur is het aan Ruben Blok en zijn kompanen om het hoofdpodium af te sluiten. Triggerfinger was een vaste naam op Speedfest en is een terechte afsluiter voor deze turbulente dag. Iedereen knikt en zingt By Absence of the Sun mee. De energie en niveau op het podium zijn van hoge kwaliteit en hiermee komt er een einde aan de eerste editie Helldorado. Slechts tweederde van de kaarten zijn verkocht, terwijl dit een evenement is waar de bezoekers nog lang over zullen napraten. In de overdaad aan Nederlandse festivals is Helldorado écht enig in zijn soort. De formule smaakt naar meer; het is afwachten om te zien of Helldorado 2018 nóg absurder en freaky’er kan!

Foto’s en tekst: Jelle de Ru

Bekijk alle foto’s van Jelle de Ru van Helldorado HIER

helldorado-162  hd4

helldorado-167  helldorado-163

helldorado-122   hd5   helldorado-143

helldorado-26    hd6  hd7

hd8  hd9

helldorado-48  helldorado-67

 

hd10   hd11   hd12

 

Of lees dit