REVIEW: I Fight Dragons – The Near Future

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Met de juiste support lijkt alles mogelijk, zo ook in de wondere wereld van muziek. Dankzij crowdfunden zijn de mooiste albums tot stand gekomen die anders nooit het daglicht hadden gezien. Met mij zijn dan vast duizenden fans dankbaar dat de Amerikaanse Nintendo-band I Fight Dragons het nieuwe album The Near Future kon releasen, een concept-album voor onze innerlijke gamer.

Onder de naam Project: Atma ging de band een tijd geleden de uitdaging aan: genoeg fans geld laten doneren in de hoop ze niet teleur te stellen. Het project sloeg aan en nadat het geld binnen was sloot de band zich op om met behulp van verschillende consoles en controllers de nieuwe plaat te bakken. En denk niet dat dit een geintje is hè, het zijn gewoon prima rocknummers waar, nouja, 8-bit tunes doorheen gesmeed zijn. Het klinkt lekker, oké?!

The Near Future is een beetje maf opgebouwd. Technisch gezien zijn het zes nummers, waar de titletrack is opgedeeld in tien delen. Zes delen daarvan zijn instrumentaal en vier zijn volwaardige rocktracks, volg je me nog? Door de hele serie speelt één riffje steeds de hoofdrol, die in bijna elk deel op een andere manier wordt gebruikt. Op papier klinkt het makkelijk en lui, maar in praktijk werkt die samenhang echt goed. De delen die daadwerkelijk een volwaardig nummertje zijn hebben meer eigen karakter en vertellen de (liefdes)struggles van de gemiddelde tiener. Het laid-back Another Week varieert lekker met het strakke Eighteen en het Weezer-like Time To Fly. De instrumentaaltjes tussendoor breien de boel goed aan elkaar, en als je ook maar enige verbondenheid voelt met oldskool RPG-games ben je na deze tiendelige Near Future-serie gegarandeerd verkocht.

Maar wacht, er is meer! Na het Near Future tiental zijn er nog vijf resterende nummers. Eerlijk gezegd staan die plompverloren nummers een beetje raar. Totdat je ze hoort, want alles klinkt weer puik. I Fight Dragons is wat betreft productie tot het gaatje gegaan, want knappe jongen die een foutje weet te vinden op The Near Future. No Strings rockt fijn door, Pretend geeft een duister randje en Chicago geeft de stad weer een punktrack om trots op te zijn. I Fight Dragons legt hart en ziel in alle computertracks, die van een afstandje geeky en maf lijken maar zonder grappen een stevig geheel vormen.

Hoewel de plaat officieel nog vorig jaar uitkwam kun je 2015 niet veel beter beginnen dan met The Near Future op je oren. Muziek die bijna té speels en kinderachtig lijkt, maar een prima achtergrond blijkt te zijn voor een stevig partijtje conceptwerk. En nu ga ik m’n Nintendo afstoffen.

Luister van The Near Future:

  • The Near Future II. Eighteen
  • The Near Future IV. Another Week
  • No Strings
  • Chicago

Of lees dit