REVIEW: Ides Moon – EP

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

i01LP30D3XRDX.indd

Math rock. Sorry, wat zei je? Math rock, vrij vertaald ‘wiskundige rock’. Deze schijnbaar saaie stroming binnen de rockmuziek vindt haar roots eind jaren ’80, waarin bands, geïnspireerd door The Police, Genesis en Pink Floyd, een stijl ontwikkelde die dreef op ritmisch complexe drumlijnen, meestal ondersteund door heldere gitaren. Niet veel bands zijn bekend geworden door zich te richten op deze stijl, tot een paar jaar geleden de Oxfordse groep Foals vriend en vijand verraste met frisse mainstream muziek die zich baseerde op math rock.

Dankzij het succes van Foals zijn meer bands geïnspireerd om zich hieraan te wagen. Een van de nieuwste acts die zich over de muziekstijl buigt is het Belgische Ides Moon. Ides Moon is in eigen land al lekker aan de weg aan het timmeren, en met met hun titelloze debuut-EP kunnen zij zich ontpoppen als de Belgische variant van Foals. De band, waar zanger Klaas Tomme aan het roer staat, heeft voor EP vijf nummers opgenomen in Nederland, en op 15 maart zal de plaat officieel uitkomen. De stijl van Ides Moon is na een paar minuten al duidelijk; minimalistische arrangementen, afgewisseld door zweverige refreinen, waar Tomme’s hoge stem zanglijnen op legt. Het is even wennen. Het is niet de easy-listening pop die we van eigen bodem nog wel eens horen, hier moet je even voor zitten.

De stijl van Ides Moon staat dan ook niet garant voor een hoge replay-factor. De vlotte ritmes en fragiele gitaarlijnen moeten door een heel catchy refrein worden afgewisseld, anders wordt er genadeloos geskipt. Gelukkig weet de track Nothing Is Clear je aandacht er op een aangename manier bij te sleuren, met een fantastisch aanzwellende pre-chorus, dat overgaat in een refrein dat bijna klinkt als een wolk; zacht en zwevend. Datzelfde kunstje wordt dunnetjes herhaald op The Way You Smile, dat lekker weg luistert.

De andere nummers zijn lang niet allemaal zo overtuigend. De vaste formule van bijna kale en ritmische coupletten die worden onderbroken door gitaarloopjes in het refrein, gaat stiekem een beetje vervelen. EP heeft ergens een ‘wakkerschud momentje’ nodig, waarin de band zich van haar bombastische kant kan laten zien (als ze die hebben). Als dat te combineren valt met hun unieke sound, heb je een gouden formule in handen. Dat is helaas nog niet aan de orde op EP. De leukere nummers Nothing Is Clear en The Way You Smile wegen niet op tegen het totaalbeeld dat EP schetst. De unieke sound en stijl is er, dus een vervolgplaat kan een knaller worden. Met nadruk op kan.

Luister van EP:

  • Nothing Is Clear
  • The Way You Smile

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit