REVIEW: Inlakech – Elephants

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het Tilburg five-piece Inlakech begint 2015 lekker met de release van de debuut-EP Elephants. Zes folksy tracks, gelakt en geschuurd tot in de puntjes. De eerste single Bare kwam vorig jaar al uit en na een releaseshow in Ekko, Utrecht is de gehele EP nu te beluisteren.

Na opener Bare kabbelt de EP fijn voort op Another Morning, een nummer dat stukje bij beetje krachtiger wordt, maar nooit zichzelf overstemt. Eigenlijk is dat toepasbaar op meerdere nummers van Elephants, maar het wordt nooit een laf repetitief kunstje. Hier en daar worden wat interessante geluiden gebruikt, denk aan de blazers op So I Fall en de accordeon op Bird Of Passage. Dat de band heel wat instrumenten kan hendelen is fijn, maar niet om niet continu in je gezicht geslagen te krijgen. Inlakech gebruikt haar unique selling points zorgvuldig.

De band laat zich van hun bluesrock-y zijde zien op The Clock, dat met een hartslag van piano en a capella bridges de stevigste kost is die je op Elephants voor je kiezen krijgt. Het lijkt misschien net te ver van het gebaande pad te wijken, maar Inlakech doet er goed aan om de hoeken te verkennen. Daarbij komt kijken dat het niet geheel onverdienstelijk klinkt. Waar eerdere nummers intiem en sfeervol klonken, gooit Bird Of Passage de deur wagenwijd open. Prima opbouw, prima zangkoren en prima melodieën. Ergens heeft het geheel wat weg van Krezip (kennen we die nog?) die voor de verandering op de folktoer gaat. Zowel vocals als muziek doen extra stappen voor een onwijs lekker eindproduct. De gladgeschuurde mix van folk en pop maken Elephants tot een jaloersmakend debuut, waar hopelijk nog meer aan vast kleeft.

Luister van Elephants:

  • Bare
  • So I Fall
  • Tidal Waves

Of lees dit