INTERVIEW: HeavyLight: “We móéten een keer openen voor Muse!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

De Rotterdamse band HeavyLight vormde in 2011, en drie jaar later zag debuutalbum Your Kingdom het levenslicht. Hoog tijd om zanger Allart (A), bassist Sander (S), drummer Jeroen (J) en toetsenist Dylan (D) aan de tand te voelen over zomerfestivals, Coldplay en hun grote bandwensen. (Foto boven: Adrian Kuipers)

Op 16 maart kwam jullie debuutalbum Your Kingdom uit. Wat voor balletjes zijn gaan rollen na de release?

J. Ik denk vooral wijzelf! A. Ja, we hebben natuurlijk hard gewerkt om alles af te maken, en de releaseparty in Rotown was fantastisch. Nu is het dus zaak dat alle radiostations de plaat krijgen en Your Kingdom gaan draaien. Voor de release brachten we nog de single All For Me uit, maar door drukte was er weinig tijd om die te gaan promoten. Als je je hele album aan de man wilt brengen, moet dat wel gepaard met een single gaan. Verder hebben we deze zomer wat vette festivals in het vooruitzicht, onder andere Breda Live. J. Rollen doen we dus zeker wel.

Hoe liep het proces van het maken van het album?

S. We begonnen afgelopen september al met de opnames. We hadden toen al wat tracks opgenomen voor een EP, maar het ging erg lekker, dus besloten we het uit te breiden naar een album. Zo’n heel album maken is natuurlijk niet niks. We hebben gemerkt dat het veel geld, tijd, moeite en liefde kost om er uiteindelijk iets moois van te maken. We zouden Your Kingdom in eerste instantie begin dit jaar uitbrengen, maar toen kwamen er nog wat kleine dingetjes om de hoek kijken. Je hebt een perfect plaatje in je hoofd dat het binnen twee weken gedaan kan zijn, maar dat zijn alleen mooie gedachtes. Na alles heb je dan in ieder geval een album waar je honderd procent achter staat, en dat gevoel is ontzettend lekker. A. Voor de opnames zaten we in de Wisseloord Studios, en de basis stond al redelijk snel. Daarna begin je echt te sleutelen aan de details. Dat laatste gedeelte van het bepalen van de sound kost gewoon veel tijd, want je wilt het ook niet gaan overproduceren. Het is een pittig proces. S. Vaak waren de vroege versies al best goed, en bij een aantal tracks ging de rest ook best snel. Maar je staat altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. We hadden in december al een volledig album kunnen uitbrengen, maar als je er zelf niet helemaal tevreden over bent, lijkt het alsof je het maar doet voor je fans in plaats van voor jezelf. D. We hebben ook over veel andere dingen nagedacht, zoals het CD-hoesje. Je kan natuurlijk een simpel plastic hoesje nemen, maar we wilde iets speciaals doen. Het hoesje is zo ontworpen dat je het van twee kanten kan openmaken. De afbeeldingen op beide kanten moeten een soort dag-en nacht principe weergeven. We hebben zelf in de fabriek ze allemaal in elkaar zitten vouwen. J. Helaas is daardoor de ene wat beter gevouwen dan de ander..

Zijn er al plannen om met Your Kingdom te gaan toeren?

S. Het is heel normaal om als artiest na een release een clubtour te doen, maar wij zijn daar nog niet bekend genoeg voor. Het is dan een beetje de vraag of we alle zalen vol kunnen krijgen. A. We hebben een keer in Bibelot een show gespeeld waar mensen kaarten voor moesten kopen, en dat leek ook bijna in de soep te lopen. S. Het was een zaal voor tweehonderd man, en in de voorverkoop waren er pas 25 kaarten verkocht. We vreesde het ergste, maar gelukkig kwam de zaal wel vol. Nu willen we ons liever op deze zomer focussen. J. Het album moet via de komende festivals gepromoot worden, dan zorg je dat het bij een breed publiek komt. A. Verder hebben we in de zomer nog een aantal shows die we nog niet mogen onthullen, maar ze worden erg vet. Ook staan op het Bevrijdingsfestival Zoetermeer. Over het algemeen spelen we wat minder vaak dan vorig jaar. We proberen nu op festival line-ups met grote artiesten zoals Di-Rect en Miss Montreal te komen. Je speelt dan niet zo lang als normaal, maar je bereikt een groot publiek en uiteindelijk kan je dan langzaam doorgroeien tot een langere set.

CIMG4322

HeavyLight, v.l.n.r. Allart, Jeroen, Sander en Dylan (Foto: Jaap Smit)

Vorig jaar kwamen jullie zelfs terecht op de site van Coldplay, hoe is dat zo gekomen?

D. Dat is mijn schuld. Ik kwam Chris Martin tegen in de bus, haha. Nee, helaas ging het niet zo. Ik zag dat ze op hun site iets plaatste over een Nederlandse band. Ik dacht, waarom zij wel en wij niet? Toen heb ik op goed geluk onze single Hey naar hun gemaild. Een paar weken later, tijdens een oefensessie, voelde ik me niet zo lekker. Toen ik even naar boven liep, zag ik een mail van Coldplay waarin stond dat we op hun site waren beland! Ik zette meteen de computer aan, en toen ik het zag werd ik helemaal wild. S. We hoorde Dylan boven gillen, dus we dachten dat hij knock-out was gegaan, haha. Toen we eenmaal ook boven kwamen, werden we allemaal helemaal wild. Het gekke was dat wij, in tegenstelling tot die andere band op de Coldplay-site, er veel meer aandacht over kregen, alle media dook erop. Bands als Rigby, Kensington en Di-rect stonden er ook al eerder op, maar daar hoorde je minder over. A. Op de Hypnofeed, de lijst met bandjes die Coldplay tipt, heb je een top 25, waarop fans kunnen stemmen. Wij staan nog steeds ergens hoog in die lijst. D. En met de tweede single lukte het weer, Any Moment Now stond binnen twee dagen op die lijst. A. Om twaalf uur ‘s nachts, toen de site onze tweede single publiceerde, werden we een minuut later al gebeld door de radio! We zijn tot nu toe de enige Nederlanse band die er twee keer op stonden.   S. Onze telefoons stonden op springen! In één keer gebeurde er van alles, dat zijn toch wel de leukere momenten.

Wat is nog de ultieme wens om ooit met HeavyLight te bereiken?

Allen: Openen voor Muse! S. Muse heeft zoveel invloed op onze muziek, soms worden we het Nederlands antwoord op Muse genoemd, wat al heel vet is. Het is misschien wel een beetje onmogelijk, ze zijn zo’n grote band. D. Het moet wel een keertje gebeuren, daar gaan we alles voor doen. S. We hebben in ieder geval wel de ballen om het te proberen, als je niks doet, gebeurt het ook niet. Er is wel ooit contact geweest tussen onze managers, maar daar is helaas niks uitgekomen. J. Zou wel prettig zijn als Matthew, de zanger, nou eens niet ophangt als ik hem bel, haha!

Your Kingdom is nu verkrijgbaar op iTunes

Of lees dit