INTERVIEW: Matt Langston van Eleventyseven: “Het geloof wordt soms zo moeilijk gemaakt”

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Interview met Matt Langston (rechts) over Good Spells

De Good Spells EP is een kleine verzameling van jullie favoriete kerkliederen. Waarom juist de liederen die jullie gekozen hebben voor deze EP?

Deze nummers hebben zoveel leven in zich, elke dag heb ik er wel een in m’n hoofd hangen. Het nummer “Turn Your Eyes Upon Jesus” is mijn favoriet, omdat het zo’n simpele boodschap heeft, maar het is zo waar. Het idee van de nabijheid van Jezus is zo belangrijk, en als ik me op Hem focus valt alles op z’n plek. Het geloof wordt soms zó moeilijk gemaakt, terwijl het zo simpel kan zijn.

Psalmen zijn nou niet zo populair vandaag de dag, was het niet een gok om er een hele EP aan te wijden?

Omdat deze nummers niet zo populair meer zijn het júíst goed is om er een hele EP aan te wijden! Het voelt niet al een gok voor ons, als artiest moet je juist delen wat belangrijk is voor je. Geld is niet belangrijk voor ons, dus het maakt niet uit als de verkoop niet loopt. Het gaat er om om juist dat te zeggen wat het waard is om verteld te worden in een wereld waar zoveel wordt gezegd zonder kracht erachter.

De Good Spells EP is nu al de derde EP achter elkaar, na Regifted en The Attack Of The Mountain Medley. Zit daar een speciale gedachte achter?

Met alle drukte in onze levens waren deze drie EP’s een mooie oplossing om toch nog regelmatig nieuwe muziek uit te brengen. Het geeft ons de kans om muzikaal een beetje te experimenteren, iets waar we geen heel album aan zouden kunnen wijden. We houden van verhalen vertellen, zoals op The Attack Of The Mountain Medley, we houden van Kerst, daarvoor hebben we de Regifted, en we houden van psalmen. Dit is gewoon een hele leuke manier om deze liefdes met anderen te delen.

Wat zijn de unieke elementen op deze plaat?

Ik ben een vreselijke verkoper, omdat ik niet zo veel geef om geld, haha. Ik denk dat veel Christelijke muziek nogal saai, niet creatief en allemaal hetzelfde is. Misschien zeggen mensen wel precies hetzelfde over ons, maar wij proberen deze nummers echt nieuw leven in te blazen; we maken hetzelfde schilderij, maar dan met een andere kwast en verf. Ik houd van analoge synthesizers, dus veel nummers zijn met zo’n ding opgenomen. Het zijn een beetje onstabiele dingen, ze zijn soms een beetje vals en reageren niet altijd goed, maar daarom vind ik het een mooi instrument. Ze hebben imperfecties en daar herken ik ook mezelf in. Veel hedendaagse muziek wordt gemaakt met programma’s en virtuele instrumenten, het is heel goedkoop gemaakt en dat soort muziek vind ik gewoon verwaarloosbaar. We proberen hard aan onze muziek te werken, zodat het waardevoller voor ons wordt. Wanneer we onze muziek met anderen willen delen, willen we ervoor zorgen dat we er genoeg tij en energie in stoppen, anders is het het delen niet waard.

Wat kunnen we van Eleventyseven verwachten in de toekomst? Kunnen we jullie ooit in Nederland zien optreden?

Het lijkt ons zeker leuk om een keer naar Nederland te gaan, maar op dit moment zijn we allemaal getrouwd en proberen we een leven op te bouwen. Misschien pikken we ooit het toeren weer op, maar nu zijn we geroepen om een familie te starten. Hopelijk komen we snel weer bij elkaar om een nieuw album op te nemen. Voorlopig heb ik het druk met het produceren voor andere bands en mijn eigen zijproject, The Jellyrox. Er zitten gewoon te weinig uren in één dag..

Of lees dit