INTERVIEW Ten Years Today: “Ik ben iedere maand weer fan van een andere band!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Tekst & beeld: Jaap Smit

Met twee singles achter hun naam maakt het Groningse Ten Years Today zich op voor een stille verovering van de rest van Nederland. Met de auto komt het drietal ondertussen in iedere provincie, waar iedere avond volle zalen worden getrakteerd op deze belofte van de Nederlandse rockscene van morgen. LLUID ontmoet de jongens een paar uur voor hun set op HipFest in Scheveningen, waar in een pizzaria een vroege lunch soldaat wordt gemaakt en de afgelopen shows nog eens worden geëvalueerd.

“Het stond de afgelopen avonden eigenlijk overal wel vol” begint zanger Floris, “Paradiso was vol, Steck stond vol en tijdens onze avond met EUT in Altstadt stond het vol. Je verwacht eigenlijk niet dat het zo druk dan zal worden en dan is dat iedere keer toch weer leuk.” De Groningers hebben er de lange ritten vanuit hun thuisstad wel voor over, want na de opstartfase daar moet de rest van het land er nu aan geloven. “We worden nog wel gevraagd voor shows in Groningen”, vertelt Simon, de bassist van de band, “maar daar zullen we wel weer vaker spelen als ons album uitgebracht is. Het publiek daar heeft ons ook wel gezien. De eerste show doe je voor honderd man, de tweede voor vijfenzeventig en de derde voor nog minder. Voorlopig spelen we dus vooral buiten Groningen, maar de scene daar is voor beginnende bands wel heel prettig, je bent wel een family. Er zijn veel plekken om te spelen en je kan er zeker naam maken. En er zijn wedstrijden om aan mee te doen als band. Alhoewel die wedstrijden soms nergens op slaan, dan strijd je tegen een singer-songwriter of een ska-band, en dat is gewoon niet te vergelijken. Je moet op een gegeven moment uit die bubbel in Groningen stappen. Daarom is het zo fijn dat we een boeker hebben die in Eindhoven zit. Dat zorgt ervoor dat we al veel meer op plekken zoals deze komen.”

dsc_0214

Simon en Floris leerden elkaar kennen op Hyves (weet u nog) waarna ze een oproep deden om een drummer te vinden. Dat werd uiteindelijk Matthijs. “Ik had de liedjes die ze hadden op gehoor geoefend en die dag viel er toevallig een afspraak uit. Toen dacht ik, laat ik dan maar langs Groningen rijden.” Simon: “Toen had je ook nog geen baard!” Vorig jaar tekende de band bij Gentlemen Recordings, een Rotterdams label. Simon: “Er heerst een relaxete sfeer en het vertrouwen zit erin. We konden vannacht er zelfs blijven slapen.” Matthijs: “En het netwerk van hen is ook gunstig voor ons. Je plakt er gewoon weer connecties aan vast, super ideaal”

In het najaar verschijnt het eerste album van Ten Years Today, waar de afgelopen jaren hard aan is gewerkt. Maar ondanks dat dat nog ver weg is, is de band al bezig met wat er daarna zal komen. Floris: “We hebben al vijf, zes nummers liggen voor een volgende plaat. Voor het album dat we dit jaar uitbrengen hadden we rond de dertig nummers die we ooit geschreven hadden. Dan is het wel lastig om de plaat één geheel te maken. Voor het volgende album merk je dat de muziek die je schrijft al heel anders is, dus het maken van een samenhangend geheel wordt de volgende keer al makkelijker. Begin volgend jaar willen we al nieuwe singles voor die tweede plaat uitbrengen.”

De single ‘Praise The Shit’ kwam begin dit jaar via Gentlemen Records uit, en werd onlangs opgevolgd door ‘Do Ya’. Afgezien van een show op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Groningen is het nog niet genoeg voor een uitpuilende agenda vol festivalgigs, maar dat lijkt voor nu ook niet het hoofddoel. Floris: “We hebben dan wel de hele zomer om de albumrelease goed voor te bereiden, en daarna gaan we natuurlijk al veel spelen.” Simon: “Ik ga deze zomer ook verhuizen. Niet uit Groningen hoor, hoewel ik mezelf ook nog wel in de randstad zie wonen, ooit. Maar om nu eerst even wat ervaring op kamers te pakken lijkt me voor nu genoeg. Ik zit nu in m’n examenperiode en neem daarna een tussenjaar.”

Als je vraagt aan welke artiesten Ten Years Today zich graag spiegelt, komt er een bonte verzamelingen namen en genres naar boven, “maar de Red Hot Chili Peppers is altijd een inspiratie geweest”, zegt Floris. “Ik was tien jaar toen ik die VPRO-docu zag over hoe ze van niets uitgroeide tot een grote band, en ik vond dat zo vet.” Simon vervolgt: “Ik hou zelf erg van Jimi Hendrix en van techno, al hoor je dat niet echt terug nu. Je hebt dan van die Weekly-lijstjes die je op Spotify dan een aantal bands aanraden, dus op dit moment heb ik niet één band waar ik echt fan van ben. Hendrix dan, maar dat blijf ik altijd wel luisteren.” Floris: “Iedere maand ben ik eigenlijk weer fan van een andere band. Nu zijn dat The Eels. Dan luister ik meteen alles wat ze ooit hebben uitgebracht en onderzoek ik alles. Na die maand luister ik ze nog wel, maar dan heb ik ook alweer een andere band waar ik helemaal voor ga. Die bands hebben wel invloed op wat we schrijven, we hebben net een nieuw nummer dat is geïnspireerd op The Eels.” Simon: “Dat interpreteren doen we wel op onze manier. Een paar jaar geleden waren we allemaal erg fan van de Arctic Monkeys. Er hing toen wel een subtiele Arctic Monkeys-gloed over onze muziek.” Matthijs: “Plekken waar je speelt sommen dan wel eens wat bands op waar we mee te vergelijken zijn, maar ik heb zelf eigenlijk geen idee als wie wij dan klinken. De plaat die we in september uitbrengen klinkt heel eigen, maar ieder van ons heeft wel z’n inspiratiebronnen.” Floris: “Het leuke is dat we nu wel spelen met bands die we super vet vinden. Ik was al best fan van Otherkin voordat ik wist dat ze vorig naar Nederland kwamen. Toen hebben we dus een aantal shows als voorprogramma gespeeld en dan hoor je dat zij jou ook tof vinden. Gisteren speelden we met Niko, waar oud-leden van Taymir in zitten, dat ik ook goed vond. Die kopen dan opeens shirts van óns, haha.”

Aankomende shows van Ten Years Today:

  • Zaterdag 5 mei: Bevrijdingsfestival Groningen
  • Zaterdag 12 mei: Play Festival, Eersel
  • Vrijdag 18 mei: So What!, Gouda

Of lees dit