INTERVIEW: The Brahms: “Op de Popronde leer je alles wat je als band moet kunnen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Minder dan een jaar kostte het de jongens van The Brahms om te bereiken waar ze nu staan: na de release van hun debuut-EP Meraki kreeg de Utrechtse band de wind onder de vleugels en na het bekende traject van optredens in DWDD, 3FM en flink wat zomerfestivals mag de band zich ook nog eens van hun beste kant laten zien op Eurosonic/Noorderslag. LLUID onderschepte de bandleden David, Thomas, Martin en Tobias op de Popronde Rotterdam om te praten over het belang van de Popronde, hun videoclip voor Homerun en het spelen in het buitenland.

Wat was 2015 voor jaar voor de band?
Martin: “Het was een gek jaar, we hebben veel gespeeld en veel meegemaakt. We zijn op de radio gekomen, in de HMH gespeeld en twee keer in Paradiso. Daarbij ook in De Wereld Draait Door gespeeld en bij 50 Jaar 3FM.” David: “Het begon allemaal een beetje toen we onze EP uitbrachten. Daarvoor hadden we ook al in de HMH de aftershow van The Kooks verzorgt. Toen brachten we in maart onze EP uit, en in mei hebben we onze single Golden geplugd. Het half jaar dat volgde is het allemaal uit de hand gelopen. Nu zitten we dus midden in de Popronde en spelen we veel.”The Brahms by Fleur Born

Maar jullie hebben al zoveel bereikt in zo’n korte tijd, is het spelen van de Popronde dan nog wel nodig?
Tobias: “Ja, de Popronde is voor bands heel goed. Hier leer je hoe je als band op iedere plek moet spelen waar je komt, je vormt een routine daarin. Je leert eigenlijk alles van wat je als band moet kunnen. Dit moet je gewoon gedaan hebben.” M: “Je speelt zoveel shows in zo’n korte tijd. Het is daarnaast ook een test voor de band zelf; kunnen we dit aan als we echt gaan touren? Tot nu toe gaat het goed.” D: “We houden het nog vol, we moeten nog zo’n zes avonden en misschien komen daar nog wat bij.”The Brahms by Fleur Born

Jullie brachten onlangs jullie eerste videoclip uit voor de single Homerun (check die clip hier). Hoe identificeert die clip jullie als band?
D: “We hebben er bewust voor gekozen om zelf in de clip mee te spelen, dat is wel een bewuste keuze geweest. We zijn een band van vier personen met allemaal onze eigen dingen, eigen persoonlijkheid.” M: “We wilden laten zien welke hoofden erbij horen, wie wij zijn en wat we doen. Als je onze muziek op Spotify luistert heb je geen idee om wie het nou gaat. Bij DWDD zie je de gezichten meestal pas voor het eerst en met een videoclip kun je dat natuurlijk uitbreiden.” D: “De roadtrip in de video past ook goed bij de boodschap van het nummer: het gaat over vrijbreken uit een sleur en lekker je eigen weg gaan.”

In januari staan jullie op Eurosonic/Noorderslag, een grote showcase voor zowel Nederlandse als andere Europese artiesten. Zijn The Brahms al klaar voor Europa?
To: “Wij wel, maar nu Europa nog!” Thomas: “Het is vooral belangrijk om eerst op Nederland te focussen. Eurosonic/Noorderslag is natuurlijk gericht op de Nederlandse festivals, maar als we daarnaast ook wat buitenland kunnen meepakken zou dat natuurlijk fantastisch zijn.” D: “De droom is om ooit op Glastonbury main stage te staan. Ik moet dan wel gaan oefenen op m’n IMG_2494 copyEngelse praatjes. Normaal gaat dat wel goed, maar je moet gewoon net wat meer nadenken.” M: “In Engeland spelen is wel een doel. Toen we de aftershow voor The Kooks speelden, stonden er ook veel Engelsen in het publiek. Ik weet niet precies wat hun attitude is bij liveshows, maar die werden helemaal gek, dat was een heel fijn publiek om voor te spelen.”

Voordat jullie het buitenland gaan verkennen moet Nederland wel eerst meer weten wie de band achter The Brahms is. Een paar vragen om jullie wat beter te leren kennen: 

  • Als we voor een willekeurige artiest ooit mochten openen, dan is dat: Allen: “Bombay Bicycle Club!”
  • Als ik een ander instrument zou bespelen, was dat: To: “Drums!” Th: “Basgitaar”. M: “Timbalis” D: “Drums, want die zijn gewoon supervet!”
  • Als ik meedeed aan een Nederlandse televisieshow, dan was dat: To: “Idols!” Th: “Holland’s Got Talent” M: “Lingo!” D: “So You Think You Can Dance, want ik denk dat ik kan twerken, haha”
  • Als er een film over The Brahms wordt gemaakt, dan wordt ik gespeeld door: To: “Jim Carrey” Th: “Ik heb echt geen idee..” M: “Matt Damon!” D: “Het zoontje van Kanye West, North West. Oh, is dat een dochtertje? Ook goed. Anders door de zoon van Will Smith, Jaden. Om wat meer swag in het geheel te brengen.”
  • Tot slot; omdat Nederland niet door is naar het EK voetbal ben ik voor: To: België Th: Spanje! M: België D: België.

Hoe ziet het leven voor The Brahms eruit na de Popronde?
To: “Eerst gaan we onze nieuwe EP afmaken, dan spelen we nog wat shows, bereiden we ons voor op Noorderslag en dan duiken we het festivalseizoen weer in.” D: “De nieuwe EP komt begin 2016. Qua sound gaan we door op de weg van Meraki, maar die is wel geëvolueerd.” Th: “We leggen er een nieuw laagje op, Meraki 4.0!”

Foto’s: Fleur Born/ fleurborn.com

Of lees dit