INTERVIEW VXUY: “We kiezen bewust voor die dingen die bijdragen aan ons verhaal”

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Tekst: Jaap Smit     Beeld: Dexter Reijsmeijer

Het podium op het Buitenhof in Den Haag is een typische talent-stage; op een podium ter grootte van een container mogen de jonge bands van de stad daar tijdens het Life I Live-festival laten zien wat ze in huis hebben. “Het wordt wel vol met al onze lampen” zegt Jelle van der Zanden, die later die avond met zijn band VXUY daar ook zal staan. Hoewel die bandnaam nog maar kort rond gonst in het Haagse circuit, zijn de bandleden oude bekenden. Als poprock-band Vortex University zetten de bandleden vanaf 2012 hun eerste stappen in de pop-scene, totdat het na een bandpauze tijd was om de zeilen bij te zetten: “we moeten maken wat op dit moment goed voelt.”

In de studio van Bas van Wageningen (Di-Rect), wordt deze maanden de basis gelegd voor de sound van VXUY, die in losse singles aan het publiek gepresenteerd zal worden. Bassist Dave: “we werken nu naar een aantal nieuwe releases toe, een paar singles zijn alweer bijna af. Het was ook eventjes wennen voor Bas, omdat onze stijl een beetje uit zijn comfortzone zit. Maar hij wordt steeds enthousiaster en komt met ideetjes voor de nummers, die samenwerking gaat steeds soepeler.” Gitarist Rob voegt toe: “Dankzij Di-Rect zit hij meer in die rauwe rock-hoek, wat je ook hoort in zijn werk met Taymir. Onze demo’s komen soms rechtstreeks uit een laptop, dat is wat elektronischer. Bas trekt die demo’s dan iets die rauwe kant op en dat zorgt voor een goed resultaat.”

Een van die eerste resultaten is VXUY’s debuutsingle Clothes, een glijdende discopoptrack, die niet per se definiërend is voor de nieuwe sound. Jelle: “Clothes is veruit het meest poppy en prikkelende wat we ooit hebben uitgebracht. Het plan was eerst om de volgorde van singles goed te plannen en een natuurlijke opbouw te plannen, maar op een gegeven moment zeiden we ‘fuck it’, en brachten we ‘m uit. De volgende single kan nu ook weer van alles zijn. Dit was ook één van de recentste nummers die we toen hadden gemaakt.” Rob: “Dit is de beste momentopname van hoe we nu als band zijn. Samen met Bas hebben we er ook echt goed voor gezeten, alle puntjes op de i gezet en gezorgd dat alles helemaal rond was.” Dave: “Met de clip erbij is het ook best een dansbaar nummer, we introduceren dan ook de lichten, dus het is een totaalplaatje van wat we ook live geven.” De verandering van stijl moest bij fans wel even landen, maar de reacties zijn positief. Jelle: “Als je Don’t Give Up luistert, de laatste single die we als Vortex University uitbrachten, dan ligt dat wel in de lijn van Clothes, toch vonden sommige fans het wel even wennen. Ik merk nu wel dat we mensen bereiken die ons voorheen niet zagen staan, die vinden de nieuwe muziek opeens vet. De komende tijd gaan we een beetje alle kanten op schieten en heel veel dingen proberen.” Dave: “Die diversiteit vinden we zelf ook leuk, iedere keer komt er weer een nieuwe stijl uit rollen. De ene keer weer iets meer ‘band-sound’ en de andere keer weer elektronisch, dansbaar of slow. We hebben in de tijd tussen Vortex University en VXUY ontdekt dat we gewoon moeten maken wat op dit moment goed voelt. Er komt nu dan nog elektronischer materiaal aan.” Rob: “Het zit zelfs een beetje tegen techno aan!” Dave: “Maar er zijn ook nog nummers op komst die we gewoon als band spelen hoor, Clothes ligt een beetje in het midden daarvan.”

9g5a7267m

Het verlangen naar het maken van gevarieerder materiaal lag onder andere ten grondslag aan de naams-en imagoverandering van de band. Nadat Vortex University een tijdje onder de radar had geleefd, was het voor de bandleden duidelijk dat het tijd was voor iets nieuws. Rob: “We merkten dat de demo’s die ieder thuis maakte steeds diverser werden en onze nummers lagen steeds meer uit elkaar. Het was zo anders dan wat we deden, dat we wel voelden dat we er eens goed voor moesten zitten. Omdat we al een tijdje niks van ons hadden laten horen als band, besloten we dat we een streep onder Vortex University zouden zetten en door zouden gaan onder een andere naam.” Jelle: “Met Vortex University speelden we nummers waarvan sommigen waren geschreven toen we zestien waren. Dan merk je wel verschil in materiaal. Toen we een tijdje later een voorprogramma voor Roosevelt aangeboden kregen, moesten we binnen een maand knopen doorhakken. Die druk het dat veranderingsproces wel versneld en toen besloten we ook op deze bandnaam. De afkorting VXUY gebruikten we ook al een tijdje.” De bandnaam, sound en het imago mogen dan nieuw zijn, de jongens zelf zijn dus geen nieuwkomers in het wereldje en nemen veel belangrijke lessen mee naar de nieuwe band. Jelle: “Met Vortex University vonden we optreden gewoon leuk en boekte we zelf een tour. En het is best leuk om in een café in Apeldoorn te spelen, maar daar heb je soms niet zo veel aan. Natuurlijk zijn er bands die dat als een soort tactiek nemen, om een jaar lang alle café’s en kroegjes af te lopen, maar wij zijn selectiever geworden. We kiezen nu bewust voor die dingen die bijdragen aan ons verhaal.”

9g5a7186m

Dat betekent ook dat VXUY als band verder kijkt dan het podium en de oefenruimte. Vorige maand organiseerde de band de eerste editie van ArtistsTwentyTwenty, een netwerk-event waarin creatievelingen elkaar informeel ontmoeten. Dave: “In de twee jaar dat we niet hebben gespeeld, zijn we wel gegroeid als mensen en muzikanten en hebben we die muziekwereld wel beter leren begrijpen. We beseffen dat je naast een band zijn meer kan doen, ook achter de schermen.” Jelle: “Wij vragen veel mensen die dicht bij ons staan ook vaak om advies, bijvoorbeeld over wanneer we iets het best kunnen releasen.” Dave: “We hebben heel veel bakjes koffie gedronken met iedereen, onder andere de manager van Di-Rect. En dan gaat het niet over hoe wij iets moeten doen als band, maar over hoe hij de dingen aanpakt, daar leren we van. Nu is zo’n persoon voor ons wel makkelijker te bereiken. In die twee jaar hebben we dus ook nagedacht of je dat effect van je netwerk op je carrière niet kan faciliteren via een evenement. Zodoende kwam het idee voor ArtistsTwentyTwenty. We wilden iets doen met de band, zonder aan onze muziek te werken. Het is echt een losstaand iets.” Jelle: ‘We gaan het ook niet The VXUY Network noemen ofzo, haha!” Dave: “Maar wij praten daar ook met veel mensen, voor ons werkt het ook supergoed.” Rob: “Je merkt dat er heel veel mensen zijn die iets kunnen betekenen voor elkaar, maar ze kennen elkaar niet. Met ArtistsTwentyTwenty willen we die bruggen slaan.” Jelle: “Het gaat net even verder dan het nonchalante. Je kan hier ook vragen wat iemand doet naast in een band spelen. Als iemand vertelt dat ie dan ook fotografeert, is het niet gek om meteen even z’n werk te bekijken. Normaal zitten wij in het bandwereldje, maar op die avond heb ik staan praten met een hiphopproducer. Omdat onze muziek wat elektronischer aan het worden is, is dat dan ook opeens interessant. Stel dat je een clip wil schieten, dan is het tof als je via zo’n event mensen hebt leren kennen die iets kunnen met licht, camera’s of een mooi pand om het in op te nemen.” Dave: “Het kan heel ver gaan, iedereen die creatief bezig is kan elkaar wel helpen, denk bijvoorbeeld aan vloggers die muziek voor hun video’s nodig hebben. Je kan met een verlanglijst aan handige contacten naar zo’n avond komen, maar iedereen pakt gewoon gezellig een drankje. Het is juist niet zo zakelijk; leer elkaar kennen en wordt vrienden.” Jelle: “Je hoeft er ook niet meteen iets aan te hebben. Er kwam ook een aardrijkskundige die pas later was begonnen met abstracte zwartwit-fotografie, echt prachtige platen. Zijn uiteindelijke droom was om ooit een platenhoes te ontwerpen. Toen ik vroeg wat anderen van z’n werk vonden zei hij dat hij het nog nooit aan iemand had laten zien. Heel gaaf dat iemand met z’n werk naar dat evenement komt en een plek heeft om het te laten zien. Hij stelde zich heel kwetsbaar op en iedereen vond het vet!”

Foto’s genomen tijdens Life I Live festival door Dexter Reijsmeijer

Of lees dit