REVIEW: Ivo Rosbeek en de Lotgenoten – Mannen van de Klok

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Ivo Rosbeek en de Lotgenoten - Mannen van de Klok

Als sinds jaar en dag heeft de mensch vat proberen te krijgen op één van de meest abstracte onderwerpen ooit: tijd. Wanneer begon het? Wanneer zal het eindigen? Kunnen we tijdreizen? Boeken, films en muziek zijn al decennia geïnspireerd door deze vragen, zonder ook maar op antwoorden te komen. De Limburgse Ivo Rosbeek en zijn Lotgenoten scharen zich in de laatste categorie met hun album Mannen Van De Klok, een album dat zich onderdompelt in het fenomeen tijd.

Bijna logisch begint Mannen Van De Klok met de eerste hartslagen van een baby, waar het allemaal mee begint. In het zachte nummer ‘T Einde En Ooch ‘T Begin bezingt Rosbeek het vaderschap, met alle mooie momenten in het vooruitzicht. Hoewel alle nummers in het Limburgs worden gezongen, ondersteund het tekstboekje (of eigenlijk de bijgevoegde uitklap-poster) ook de niet-Limburgers. De teksten staan daar allemaal vertaald naar het Nederlands, superhandig! Zo wordt je meer bij de muziek betrokken, en weet je ook waar er over gezongen wordt.

Het thema tijd is dus flink vertegenwoordigd op het album, maar er is ook ruimte voor andere input. Zo zijn de nummers Dokter en Mit De Blik Op Oneindig van hele andere aard. Laatstgenoemde is zonder twijfel de meest vrolijke track, geheel gewijd aan wielrennen. Aan wat? Ja, aan wielrennen, en het klinkt nog eens verrassend leuk ook! De stem van Ivo Rosbeek doet heel af en toe denken aan die van Raymond van het Groenewoud, maar dan net wat lager en schorder. Over het algemeen houden de nummers het nogal bescheiden, en knalt het niet echt los. Het is te merken dat de focus ligt op de tekst en de boodschap van de muziek. De muziek wordt meer dan eens ingevuld met grappige funky reggae-klanken, maar soms is het te horen dat er wel wat meer geëxperimenteerd had mogen worden met de instrumenten.

Halverwege wordt Mannen Van De Klok tot twee keer toe onderbroken door een interlude, toepasselijk PM en AM genoemd. PM (’s nachts) is een wat duisterder stukje muziek, met krekels op de achtergrond, in contrast met AM, dat de ochtend inluid, met zingende vogels en al. Voor het einde besluiten Ivo Rosbeek en de Lotgenoten ons in een dikke acht minuten een lesje geschiedenis te geven; van de Titanic tot Project X en Mark Rutte worden bezongen in The Rest Is History. Het album eindigt -hoe kan het ook anders- met de dood in het nummer Sjuuf Maar Op. De cirkel is rond, het hele leven staat beschreven op Mannen Van De Klok. Het is te horen dat er veel is gefocust op de tekst, iets wat te horen is in het soms niet al te interessante muziekwerk. Met wat meer uptempo of creatieve uitbarstingen had Mannen Van De Klok iets meer als een, euh, klok geklonken.

Luister van Mannen van de Klok:

  • ‘T Einde En Ooch ‘T Begin
  • Mit De Blik Op Oneindig
  • AM
  • The Rest Is History

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze