JAARLIJSTEN 2013

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Image

De oliebollen liggen te frituren in de olie en het vuurwerk ligt al klaar voor vanavond. 2013 was weer een prachtig muziekjaar, wat erg lastig zal zijn om te overtreffen. Ondanks staat er veel moois op het programma voor volgend jaar, maar eerst onze eigen jaarlijstjes! Muziekrecensies zet hun Beste Albums, EP’s en singles voor je op een rij!

Image

5.

Two Door Cinema Club – Changing Of The Seasons

Na het album Beacon was het een tijdje rustig rondom het drietal van Two Door Cinema Club. Maar opeens was daar Changing Of The Seasons, een klein maar superlekker plaatje, waarin de band maar weer eens aangeeft waarom zij nog steeds relevant in de scene zijn.

4.

Albert Hammond Jr. – AHJ

Strokes-gitarist Albert Hammond kwam dit jaar met een solo-EP’tje op de proppen. Naast zijn fenomenale werk op het Strokes album Comedown Machine wist hij met zijn AHJ ook te overtuigen. De beste man weet een heerlijke indie-atmosfeer te creëren zonder zijn Strokes-vrienden. Vlotte gitaarpingeltjes wisselen op hoog tempo af met creatieve en ingenieuze melodietjes.

3.

Sparks The Rescue – Truth Inside The Fiction

Nog zo eentje die na veel gedoe met bandleden eindelijk weer grond onder haar voeten had. Sparks The Rescue bracht halverwege het jaar de nogal poppy aandoende EP Truth Inside The Fiction uit, waar ook hoorbaar invloeden van country in zaten. Van de ruige self-titled EP laat de band zich van een hele fragiele maar ook prettige kant zien, helemaal mooi.

2.

Bloc Party – The Nextwave Sessions

Hebben we dit jaar nou definitief afscheid genomen van Bloc Party? Wie zal het zeggen? Ze lieten ons voor de tweede keer achter, maar niet zonder hun laatste EP The Nextwave Sessions, dat in vijf tracks een korte samenvatting geeft van hun imposante carrière. Nu maar hopen dat ze toch weer terugkomen..

Image

 

5.

Paramore – Still Into You

Na het verlies van de gebroeders Farro besloot Paramore te bekijken wat er mogelijk was met z’n drieën, wat resulteerde in een self-titled album. Hayley Williams uitspraak dat het album ietwat zou flirten met pop komt tot fantastische uiting in Still Into You. Poppunk at its finest.

4.

All Time Low – A Love Like War

Voor hun re-release van Don’t Panic sloeg All Time Low de handen ineen met Pierce The Veil-zanger Vic Fuentes, om één van de lekkerste rocksingles van afgelopen jaar te maken. Toffe, snelle en gewoon lekkere punkrock met een droge videoclip, zoals we dat van deze toonaangevende band gewend zijn.

3.

Arctic Monkeys – Why’d You Only Call Me When You’re High

Één van de singles van de Arctic Monkeys magnifieke rentree was Why’d You Only Call Me When You’re High? Het verrekte funky basloopje en de minimale arrangementen pleiten voor het credo less is more. Deze slow-swinger heeft zich genesteld tussen het beste werk van de band tot nu toe en blijft daar voorlopig ook nog even zitten.

2.

Lily Allen – Hard Out Here

De veel besproken comeback van Lily Allen begon een aantal maanden geleden met de single Hard Out Here. Het uithalen naar de seksistische muziekindustrie werkt meer dan eens op de lachspieren, maar in alle eerlijkheid: de single is één van de meest badass nummers die het afgelopen jaar is opgedoken.

1.

The Wombats – Your Body Is A Weapon

The Wombats lieten begin oktober hun brute indiekracht weer zien met de single Your Body Is A Weapon. De track werd als einselganger uitgebracht, dus het is de vraag of hier nog een albumpje of EP aan zal kleven. Wij hopen natuurlijk stiekem van wel.

Image

5.

The Fratellis – We Need Medicine

Na een pauze pikte de drie Schotten van The Fratellis de muziek weer op, en helemaal niet onverdienstelijk. We Need Medicine werd een vrolijke up-tempo mix van aanstekelijke bluesrock, die garant staat voor veel verloren calorieën. Van This Old Ghost Town tot Until She Saves My Soul, een fantastisch album.

4.

Eminem – MMLP2

Na een aantal jaar stilte kwam Eminem met The Marshall Mathers LP 2, een kneiterharde plaat. Lekker nostalgisch en een flinke dosis ouderwetse Slim Shady, waar de fans al die tijd naar uit hebben zitten kijken. Rap zoals we dat verwachten van de rapper, hoge kwaliteit en lekker veel vloeken.

3.

Forever The Sickest Kids – J.A.C.K.

Ondanks een reducerend aantal bandleden wisten de vier overgebleven mannen een heerlijk, onbezorgde punkplaat eruit te halen, waarop het overgrote deel van de tracks je bijblijven. Grootschalig gepromoot op de Vans Warped Tour, J.A.C.K. verdient het.

2.

Arctic Monkeys – AM

Ondanks de misschien wel overdadige media-aandacht voor het nieuwe album van ’s Engelands beste rockband, wisten Alex Turner en friends van AM een eerlijk en retegoed album te maken, dat tussen de singles door makkelijk weet te overtuigen.

1.

The Strokes – Comedown Machine

Naast de titel Beste Album krijgt Comedown Machine ook de titel het Meest Underrated. The Strokes besteedde minimale media-aandacht aan hun vijfde album, slechts een leading single werd er uitgebracht. Comedown Machine creëert een eigen universum waarin de elf tracks precies op hun plaats vallen en misschien wel het beste Strokes album ooit vormen.

Dit waren de lijsten van LLUID! We wensen alle lezers een ontzettend tof en muzikaal 2014!

Of lees dit