REVIEW: Jason Lancaster – As You Are

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

JL_AYACover_1500x1500

Hoe vaak zal Jason Lancaster niet zijn haren uit zijn hoofd getrokken hebben als hij terugdenkt aan zijn besluit om jaren geleden uit de band Mayday Parade te stappen. Nadat hij de band (die nu wereldwijd successen boekt) verliet, begon hij Go Radio, een punkband die het na drie albums ook voor gezien hield. Na lange stilte in het Lancaster-kamp kwam die roodharige zanger met een IdieGogo-campagne, waarin hij donatie vroeg voor de opnames van een solo-album. Zou hij na twee bands het in z’n eentje wel langer volhouden.

Dat is een vraag die de tijd zal leren. Wat we nu wel weten is dat het crowdfunding geholpen heeft en we nu kunnen genieten van Lancasters eerste soloplaat: As You Are. Het is niet de eerste keer dat Lancaster materiaal onder zijn eigen naam uitbrengt; eerder stond hij nog op de Kerstcompilatie Punk Goes Christmas met het nummer All I Can Give You. As You Are telt twaalf tracks, die hoorbaar allemaal uit de ziel van Lancaster komen. De teksten zijn eerlijk, niet te simpel en Lancasters half schorre en soms schreeuwende stem geeft het een prettig rauw randje. Af en toe bouwt hij rustig af en laat hij zijn dankbare kant zien, zoals tijden het eerste nummer Change, waarin hij op een prachtige wijze alle mensen bedankt die hem door de jaren hebben gesteund en hem hebben gemaakt tot wie hij is. Fantastisch.

De nummers die volgen blijven in het spectrum van rustige pianoballads (Adam) tot sterker werk (The Cause). Dat definieert in principe op een goede manier Lancasters aanpak, en laat met zijn talenten zien dat hij de sponsors van de crowdfundingactie meer dan terugbetaald. De thema’s geloof, hoop en liefde spelen een gedeelde hoofdrol op As You Are, tracks zoals Save Me (waarin Lancaster zijn hulp zoekt bij Jezus) en Climb Up To My Window (een Romeo en Julia-achtig verhaal) zijn daar goeie voorbeelden van.

Toch lijkt elk nummer wel een beetje op elkaar, de enige variaties die langskomen zijn rustige pianonummers of tracks die poppunk-achtige elementen zoals een gitaarsolo’tje herbergen. Daarnaast zijn veel nummers ook niet uit elkaar te houden. Een experimentje hier en daar (zoals de viooltjes en melodewendingen in Shine) had As You Are goed gedaan, maar Lancaster houdt stevig vast aan zijn poppunk/singer-songwriter roots.

Toch wil dat niet zeggen dat As You Are een meer dan puike plaat is waarvoor je je niet hoeft te schamen als die een prominent plekje in je verzameling inneemt. Jason Lancaster bewijst zich als solo-artiest, en wat ons betreft kan hij het zoeken naar een nieuwe band nog wel even uitstellen.

Luister van As You Are:

  • Change
  • Growing Up
  • Save Me
  • Shine

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

 

 

Of lees dit