REVIEW: Joell Ortiz – House Slippers

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

JoellOrtizjoellortiz-houseslippers

Omdat House Slippers al een tijdje het zonlicht ziet kan ik dit nieuwe album van Joell Ortiz ook zeker niet vergeten. De man die onder andere bekend is van Slaughterhouse met Crooked I, Joe Budden en Royce Da 5’9′ brengt hiermee zijn derde solo studio album uit en mag zich al ruim een decennium rekenen als een artiest met kwaliteit.

Joell Ortiz laat duidelijk zien dat hij van alle markten thuis is. De track House Slippers bijt het spits af op dit twaalf tellende schijfje en slaat in als een bom. Het up-tempo en de lettergrepen vullende bars leggen de lat direct hoog en deze lijn houdt hij het hele album vast. Ortiz laat ook conceptueel sterk van zich horen – wegglijders qua tekst zijn eigenlijk niet te horen. Er wordt de tijd genomen om te zeggen wat hij wilt, en dat ligt voornamelijk dicht op het hart.
Hier ligt ook meteen een sterk punt van de rapper. Ook al op zijn Slaughterhouse plaat Welcome to: Our House liet hij zich zien als een rapper met een verhaal. Dit lijkt dan ook geen een keer te vervelen, aspecten van zijn leven plukt hij net zo makkelijk opnieuw uit de lucht en verwoord het weer even anders. Hier is dan zeker geen sprake van herkauwen en dat is keer op keer goed te horen.

Halverwege de plaat volgen twee knallers elkaar op, Music Saved My Life (met B.O.B. en Mally Stakz) en Brothers Keeper (met Slaughterhouse broeders Royce Da 5’9′ en Joe Budden). Deze eerste mag oprecht een vijf sterren label opgeplakt krijgen qua kracht en productie. De beat ligt ontzettend lekker in de oren en natuurlijk maakt B.O.B. die al vele hits op zijn naam heeft staan geen ondergeschoven kindje van deze track. Pure klasse.

Brothers Keeper welke ik net al noemde heeft natuurlijk de typische Slaughterhouse sound. Lekker puur en sterk, alles wat je van ze hoort te verwachten. Royce en Budden leveren beide sterke lyrics die hun stempel plaatsen op de track. Q&A houdt deze trend weer net zo makkelijk aan en levert zoals ieder ander nummer sterke teksten zonder ook maar één keer eentonig te hoeven klinken. Dit komt voornamelijk door het verhalend rappen waar maar weinig rappers echt succesvol in zijn. Joell heeft wat dat betreft de smaak goed te pakken.

Phone is zo’n track die dat sterk met twee handen vast pakt. Zijn verdriet verwoord hij ontzettend goed en natuurlijk mogen dan de vrouwelijke vocals voor een refrein niet wegblijven – succes gegarandeerd. Candy is dan tot slot het een na laatste nummer en breekt de sleur van emotioneel en diepe sterke rap. De Jackson 5 mag duidelijk invloed zijn geweest op dit vrolijke nummer (kuch, ABC). Eigenlijk een bijna lollige track die de luchtigheid van dit album wat moet omhoog krikken, en dat lukt na tien “diepzinnige” nummers.

Conclusie? House Slippers mag aan de naam te horen een voorbode zijn voor Slaughterhouse’ aankomende project Glass House. Als dat zo is, dan moet dat wel een succes worden. House Slippers levert rap van een tegenwoordig bijna onbekende hoge kwaliteit. Gevoel, kracht, flow, originaliteit; het heeft alles. Let op rappers: Zo moet het dus!

Luister van House Slippers:

  • Music Saved My Life ft. B.O.B. & Mally Stakz
  • Candy
  • Phone
  • Brothers Keepers ft. Royce Da 5’9′ & Joe Budden

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

 

Of lees dit