REVIEW: Knife Party – Abandon Ship

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

In plaats van die eeuwige EP’s besluit Knife Party haar succes bij de grote jongens te beproeven, bij de grote jongens die albums maken! Gewoon, twaalf nummers, een uur lang je eigen muziek en flink kunnen variëren in je werk. Dat zijn mooie dromen, alleen niet zo gebruikelijk voor de alledaagse EDM-producer. Omdat de DJ’s het meestal van de snelle hits moeten hebben, is een vol album met ‘diepgang’ niet echt aan te raden.

Ook de directe omgeving van Knife Party vertelde het duo (bestaande uit Rob Swire en Gareth McGrillen) om gewoon lekker een compilatieplaat te maken, het contract te voltooien en verder te gaan met hun alma mater Pendulum. Maar de heren zeiden neen en knalde een plaat met twaalf gloedjenieuwe Knife Party tracks eruit. De hoeveelheid nummers die we van 2011 tot 2013 van de producers hoorde dus nu in één keer op één album. Da’s nogal wat.

Prelude-track Reconnect praat de luisteraar op Efteling-achtige wijze de plaat in, om vervolgens snoeihard op Resistance de dubstep er in te rammen. De opbouwtjes en drops zijn weer ouderwets om van te smullen, en hoewel het nummer nog wat afstandelijk klinkt, is dit de opening die je wilt hebben: goed warm gemaakt worden terwijl je weet dat je nog een hele plaat voor je hebt. Op Boss Mode komt die ongelooflijk lekkere losse stijl naar boven drijven. Melodieën en vervormde stemsamples hanteren de scepter, die brutaal mod-der-vet-te beats blazen.

Gelukkig zijn Swire en McGrillen zich er goed van bewust dat zo’n heel album ook mogelijkheden biedt te variëren. Op EDM Trend Machine krijgen we vocals over Britse techno en op Begin Again lijkt zo weg te zijn gelopen uit de mixing studio van Armin. Op zich niet slecht, maar deze nummers passen minder goed in de trademark style van Knife Party. Die vinden we namelijk in grote hoeveelheden terug op 404 en Micropenis. Eerstgenoemde neemt je mee op een reis tussen dubstep en computergeluidjes, waarna Micropenis een Nintendo-like interlude met zich meebrengt.

Buiten de tracks om die hierboven beschreven worden is Abandon Ship een zeer geslaagd album, alhoewel je stiekem ook ervaart dat een uur dubstep soms ook wat teveel is. Ondanks dat heeft Knife Party de sound en ervaring van hun EP’s heel goed naar een album vertaald, wat met de verschillende uitstapjes zelfs daarboven uitstijgt.

Luister van Abandon Ship:

  • Boss Mode
  • Resistance
  • 404
  • Micropenis

Of lees dit