REVIEW: Lasse Passage – Stop Making Sense And Start Making Succes Vol. 3

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Heleen Zijlstra

De Noorse singer-songwriter Lasse Passage heeft 23 april Vol.3 uitgebracht uit zijn serie Stop Making Sense And Start Making Succes, die onder het genre alternatieve pop geschaard kan worden. Hij mag zich met recht een opvallende singer-songwriter noemen want zijn muziek is experimenteel en onverwachts, maar weet toch de juiste balans te vinden tussen vervreemding en ‘catchiness’.

Zo begint het nummer Say Say Say met een rustig gitaarspel en dromerige tweestemmige zang waarin op onverwachte plekken een rust zit, dit wordt opgevolgd door een snellere gitaarslag en twee zanglijnen die beide een andere tekst volgen en gaat dan over in een vrolijk, up-tempo refrein. Op deze manier zoekt de muziek steeds een grens op om daarna weer terug te komen op bekend terrein.

De meeste nummers worden begeleid door een fijne gitaartokkel die af en toe onderbroken wordt door wat schelle, soms haast dissonante klanken. De muziek spreek dankzij deze formule erg tot de verbeelding. In Away hoor je hoe de zachte stem van Lasse Passage bezingt hoe graag hij weg van hier wil ‘so I can feel no pain’ ondersteund door melancholische, romantische muziek. Maar ook in de loop van dit nummer wordt je af en toe wakker geschud door felle tonen die je dan weer terug naar het hier en nu trekken. Hoewel alle nummers van dit album ondanks de vervreemdingselementen uiteindelijk goed beluisterbaar zijn, wordt een andere indruk gewekt na het horen van het instrumentale openingsnummer: De zware basgeluiden en metalen klanken doen bijna niet meer aan muziek denken maar spreken wel weer tot de verbeelding van een zonsondergang die over het geïndustrialiseerde Portugal valt.

Lasse Passage heeft zich voor dit album duidelijk laten inspireren door het alledaagse leven, dat soms ook even geen ‘sense’ maakt. Het lijkt soms alsof hij zijn eigen gedachten over alledag bezingt, zo overweegt-ie in I Don’t Want to Die in Den Haag wat betere de opties zijn dan doodgaan in Den Haag. Dit nummer laat meteen de minder serieuze, sarcastische kant van Lasse Passage zien. Tot slot wordt de eenvoudigheid van alledag nog wel het mooiste weergegeven in het laatste nummer Morning: Het bouwt langzaam op en er komt steeds weer een instrumentale laag bij, zoals de ochtend vaak rustig begint waarna de dag steeds meer in een stroomversnelling raakt. En ook hier spreken bepaalde klanken zo tot de verbeelding dat het bijna lijkt of je een trein voorbij hoort rijden of dat je het douchewater hoort lopen.

Vol. 3 bevat het juiste zoete singer-songwriter gehalte gemixt met donkere elementen en sarcastische teksten. Het album doet de naam van deze serie eer aan doordat de muziek op het eerste gehoor af en toe geen ‘sense’ maakt, wat uiteindelijk juist het succes van de nummers blijkt te zijn.

Luister van Stop Making Sense And Start Making Succes Vol. 3:

  • Say Say Say
  • Away
  • Morning

Of lees dit