REVIEW: Lily Allen – Sheezus

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

sheezus

Divide Et Impera, staat er in de stenen trap gebeiteld waar Lily Allen, omringd door corgi’s, op zit op de hoes van haar nieuwe album Sheezus. Deze spreuk (vertaald natuurlijk ‘Verdeel en Heers’) werd door Romeinen gebruikt om verschillende tegenstanders tegen elkaar uit te spelen, om zichzelf veilig te stellen van een gezamenlijke aanval van hun tegenstanders. Hoe dit in vredesnaam te linken valt aan Allen’s nieuwe CD is mij een raadsel, want met Sheezus is er weinig te merken van verdelen, maar de zangeres heerst des te meer.

Een dikke zes tracks waren voor de release al bekend, maar toch speelde Lily Allen het klaar om ondanks dat haar nieuwe album spannend te houden. De tracks Air Balloon, L8 CMMR, Our Time, Hard Out Here, Sheezus en de Keane-cover Somewhere Only We Know deed de gemiddelde fan al watertanden, want de bekende mix van vooruitstrevende pop, met hier en daar een geinigheidje en scherpe teksten smaakte zeker naar meer, en met de resterende zeven nummers in het verschiet kon het al bijna niet meer mis.

Sheezus opent traditiegetrouw met de track met dezelfde naam, waarin Allen al aardig klauwt naar collega zangeressen, die stuk voor stuk hun gebreken naar hun hoofd geslingerd krijgen. Die rauwe rand komt het hele album terug, wat ook wel lekker is. Allen profileert zich als een straffe tante, die zich flink kwaad kan maken maar ook over eerlijke emoties zingt. Nummers als L8 CMMR en Close Your Eyes zijn dan misschien wel de twee zoetsappige lovesongs van het album, het vlotte en stiekem ook wel felle L8 CMMR contrasteert hard met het sensuele Close You Eyes. Die vrijheid geeft Sheezus een zeker flexibiliteit, die elke luisterbeurt een feest maakt.

Allen zwerft tussen de nummers door over alle genres, van electropop naar dubstep en neemt op As Long As I Got You een zijspoortje naar vrolijke country, à la Not Fair, van It’s Not Me, It’s You. Het electronische URL Badman krijgt zelfs ondersteuning van samples van geiten. Inderdaad, geiten. Het kan niet te gek op Sheezus, dat naast bizarre melodietjes en geiten ook heel eerlijk overkomt. Life For Me is een berustend nummer over het zware leven van een moeder dat hard werkt voor haar baby, maar er ook zielsveel van houd. Groot is dan ook het contrast met het feministische (en zwaar lollige) Hard Out Here, dat fel uithaalt naar de vrouwonvriendelijke muziekindustrie.

Laat me nog even terugkomen op mijn uitspraak dat er niet verdeeld wordt op dit album. Lily Allen verdeeld haar irritaties en frustraties netjes over de nummers op het album, en komt na vijftig minuten biechten, uitrazen en ingetogen verhalen als heerser uit de bus. Geef haar die kroon, zij is Sheezus.

Luister van Sheezus:

  • As Long As I Got You
  • Close Your Eyes
  • Life For Me
  • Hard Out Here

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit